nieuws

De natuurlijke ontwikkeling van een ketenpartner

Manufacturing

Sanders Machinebouw in Liempde is niet groot, maar wel onderscheidend. “In vijftig jaar zijn we  opgeschoven naar het hart van het proces van onze klanten”, geeft eigenaar Bas Sanders aan. De engineers zijn tegenwoordig al vanaf de re-engineering betrokken bij de ontwikkeling van speciale machines op klantspecificatie. Sanders sluit niet uit dat de verwevenheid zich richting productontwerp zal uitstrekken.    

De natuurlijke ontwikkeling van een ketenpartner
Sanders Machinebouw (foto: Peter Venema)
De voedingsmiddelenindustrie is een belangrijk segment voor Sanders Machinebouw. Het bedrijf schoof bij klanten in deze sector op van verpakkingsmachines naar productie. Sanders: “We bedenken bijvoorbeeld oplossingen voor het snijden van producten, voor hoe je onder constante kwaliteit een cating kunt aanbrengen die een zachte vulling van krokante koek scheidt. Dat soort zaken bepaalt mede de kwaliteit van het eindproduct. En zo is er een scala aan eisen, waar we in nauwe samenwerking met de R&D-afdeling van de klant invulling aan geven.”
Die nauwe samenwerking is de laatste jaren gegroeid, merkt Sanders. “Voorheen schreven klanten tot in detail voor wat wij moesten maken. Wij kregen tekeningen aangeleverd en voerden die uit. Inmiddels hebben klanten minder eigen engineers en komt er meer technische kennis van buiten. We krijgen soms bouwplannen via een tekenbureau, maar klanten willen tegenwoordig liever het ontwerpen en produceren van een apparaat bij één partij onderbrengen. Dat werkte niet echt. Inmiddels weten opdrachtgevers dat onze inbreng nuttig is. De eindklant merkte dat wij de markt, de mogelijkheden en de producten kennen. De kennis die bij de klant verdween gaf ons de kans om one-stop-shop te worden. Die kans hebben we gegrepen. De projectleiders bij klanten stellen vooral  functionele eisen. Samen met de ontwikkelaars van de klant vullen we die eisen creatief in.”

Cross-sectoraal

Sanders Machinebouw beschikt daarvoor over vijf engineers/tekenaars. Zij ontwerpen behalve voor de voedingsmiddelenindustrie ook voor de offshore, farmaceutische industrie, papierindustrie, landbouw- en hightech-sector. Sanders: “Voor ons is cross-sectoraal werken heel belangrijk. Sommige vraagstukken zijn  …

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 5-6, verschijningsdatum 23 mei 2017 

Reageer op dit artikel