nieuws

Fabriek voor slimme ramen in Veldhoven

Manufacturing

De Duitse multinational Merck bouwt een fabriek voor slimme ramen oftewel Liquid Crystal Windows in Veldhoven. De productie van dit schakelbare glas start vanaf 1 januari. Het dynamische glas is ontwikkeld door TU/e-spin-off Peer+, dat twee jaar geleden werd overgenomen door Merck. Het betreft ramen die het buitenlicht kunnen dimmen en de energiekosten van gebouwen kunnen reduceren.

Fabriek voor slimme ramen in Veldhoven
Dimbare en energieopwekkende ramen.

Peer+ gebruikt vloeibaar kristal waaraan een kleurstof is toegevoegd om het glas van licht naar donker te kunnen schakelen. Door elektrische spanning op het ‘glas’ te zetten, krijgen de moleculen in het glas een andere positie, wat ervoor zorgt dat het glas een transparante of getinte toestand aanneemt. Dit kan traploos en volledig automatisch. Bovendien kan het glas voor het schakelen in zijn eigen energie voorzien, doordat het in getinte toestand zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit. Het grootste paneel dat het bedrijf momenteel kan produceren is 1.600 x 3.500 millimeter.
Als één van de belangrijkste voordelen noemt Merck de kleurneutraliteit, waar architecten veel waarde aan hechten.

Reageer op dit artikel