nieuws

Samenwerkende cobots bouwen hollewanddozen

Manufacturing

ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar samenwerken. De drie zogeheten YuMi’s gaan aan de slag op de nieuwe productie- en mechanisatielijn die de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleert. Deze innovatie garandeert de productie in Ede; ook op de lange termijn. Daarnaast scheelt de omschakeling zo’n 6000 vrachtwagenkilometers per jaar.

Samenwerkende cobots bouwen hollewanddozen
3 Yumi's werken samen. (foto: ABB)

Ontworpen om met kleine onderdelen te werken, zullen de 3 YuMi-robots de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleren. Door het veilige ontwerp vormt samenwerking met de twee-armige robot geen enkel gevaar voor de medewerkers. Hij verhoogt zelfs de kwaliteit van werken van de werknemers in de fabriek omdat hij herhalingstaken tot in de perfectie uitvoert.

Robotisering

“Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert”, zegt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra. Uneto-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel in Nederland. “Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-win situatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden.”

Verschuiving

Veel industrieën hebben hun fabricage verschoven van massaproductie voor langere tijd naar kleinere hoeveelheden in een grotere verscheidenheid met kortere productiecycli. Legio fabrikanten vinden de oudere, vaste productielijnen niet meer flexibel genoeg voor het snel en efficiënt aanpassen van de productie. Met behulp van samenwerkende robots zoals de YuMi kunnen fabrikanten snel reageren op nieuwe groeimogelijkheden en kortere productcycli.

Reageer op dit artikel