nieuws

Nieuwe spintechnologie voor fabriek Teijin Aramid in Emmen

Manufacturing

Teijin Aramid gaat investeren in nieuwe spintechnologie in haar aramidefabriek in Emmen. Door deze investering kan het concern voldoen aan de groeiende vraag. De uitbreiding is naar verwachting begin 2019 gereed voor gebruik.

Nieuwe spintechnologie voor fabriek Teijin Aramid in Emmen

De vraag naar Teijin’s hoogwaardige para-aramide vezel Twaron neemt toe en de nieuwe spintechnologie zal het bedrijf in staat stellen om de productiecapaciteit te vergroten en te voldoen aan de marktvraag. Teijin Aramid investeert continu in nieuwe technologieën om innovatieve aramideproducten te creëren en samen met haar klanten naar oplossingen te zoeken. In de afgelopen 5 jaar heeft het bedrijf 5% van de jaarlijkse omzet geïnvesteerd in R&D-activiteiten.

Verdere automatisering

Twaron, Teijin Aramid’s supervezel, wordt steeds vaker in steeds geavanceerdere producten in verschillende industrieën gebruikt. Gert Frederiks, CEO & Directeur van Teijin Aramid zegt: “Deze investering benadrukt onze ambitie om duurzame en kostenefficiënte producten te produceren en te leveren aan de markt en versterkt onze positie als wereldwijd marktleider. Dit zal ons in staat stellen om aan de groeiende marktvraag te voldoen en tegelijkertijd de nieuwste technologieën te implementeren.” De uitbreiding van de spin-capaciteit staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019.
De nieuwe technologie zorgt ook voor verdere automatisering van het spinproces, waardoor operators aanzienlijk minder fysiek belastend werk hebben. Dit is in lijn met de plannen van Teijin Aramid om de productie verder te automatiseren en HSE-aspecten (Health, Safety, Environment) te verbeteren.

Wat is aramide?

Aramidevezels zijn hoogwaardige synthetische vezels met moleculen die zich kenmerken door relatief rigide polymeerketens. Deze moleculen zijn verbonden met sterke waterstofbruggen die de mechanische belasting zeer efficiënt overbrengen. Hierdoor kunnen ketens worden gebruikt met een relatief laag moleculair gewicht.
De term “aramide” is een afkorting van “aromatische polyamide”. Aromatische polyamiden werden begin jaren zestig voor het eerst commercieel toegepast als meta-aramidevezels. In de jaren zestig en zeventig werden para-aramidevezels ontwikkeld.
Aramidevezels beschikken over een aantal algemene kenmerken die hen van andere synthetische vezels onderscheiden:
• Hoge sterkte
• Goede weerstand tegen slijtage
• Goede weerstand tegen organische oplosmiddelen
• Niet-geleidend
• Geen smeltpunt
• Lage ontvlambaarheid
• Goede stofintegriteit bij hoge temperaturen
Deze unieke eigenschappen komen voort uit de combinatie van stugge polymeermoleculen met een sterke kristaloriëntatie en de nauwe interactie tussen de polymeerketens als gevolg van de waterstofbruggen.

Productieproces

Twaron-filamentgarens worden vervaardigd door dry-jet wet-spinning van een vloeibaar kristallijne oplossing van PPTA-polymeer in geconcentreerd zwavelzuur. Na extrusie door de spinopeningen, worden de vloeibare filamenten door een luchtspleet geleid en komen ze in een coagulatiebad terecht. Hier worden ze gewassen, geneutraliseerd, gedroogd en op spoelen gerold.
In deze spinmethode vormen de stugge aramidemoleculen vloeibare kristallijne domeinen waarin de polymeermoleculen goed zijn uitgelijnd. Tijdens het spinnen maakt het uitrekken van deze domeinen in de luchtspleet en de oriëntatie van de polymeermoleculen dat deze in de stromingsrichting op één lijn komen te liggen.

Reageer op dit artikel