nieuws

Innovaties Machinefabriek Boessenkool maken indruk op minister

Manufacturing

Minister Kamp bracht een bezoek aan Machinefabriek Boessenkool en bleek onder de indruk van verschillende innovaties die het bedrijf in gang heeft gezet.

Innovaties Machinefabriek Boessenkool maken indruk op minister
Werkbezoek demissionair minister Henk Kamp (Economische zaken) bij machinefabriek Boessenkool. (foto: Emiel Muijderman)

´Door het ontwikkelen van veel machines en apparaten worden hier maatschappelijke problemen in onder andere de agro, bij defensie en in de energiesector daadwerkelijk opgelost´  aldus de minister. Verder is hij van mening dat velen een voorbeeld kunnen nemen aan het bedrijf. Door gebruik van de aanwezige kennis worden innovatieve oplossingen ontwikkeld die vervolgens ook weer functioneel op de markt worden gebracht.

Electrical Swivel

Tijdens het ministerieel bezoek werd gewerkt aan een elektrical swivel, een onderdeel in een Floating Production, Storage and Offloading vessel (FPSO) oftewel drijvend olieplatform. De Swivel stabiliseert de beweging die het platform maakt in stroming en wind bij de binnenkomst van de uit de zeebodem opgepompte olie en de naar de zeebodem toegevoerde hydraulische olie en elektriciteit voor het aansturen van apparaten op de zeebodem. Dit alles terwijl de druk kan oplopen tot 525 bar en de elektriciteit tot midden-spanning.

Toegevoegde waarden van de drone

Boessenkool liet ook de ontwikkelingen van de drone zien, waarvoor ze eerder al de ESEF Award Engineering en Design wonnen. In eerste instantie is de drone ontwikkeld voor de landbouw ontwikkelde en heeft een draagvermogen van 500 kilo. Hij is daarmee ook geschikt voor andere toepassingen en zal in veel gevallen een helikopter kunnen vervangen. Eenzelfde of zelfs betere prestaties voor aanzienlijk minder kosten en geen gevaar voor bemanning. Het sprak de minister aan dat het onbemand vliegen en besturen de drone heel geschikt  maakt voor de inzet bij gevaarlijke operaties.  Defensie, brandweer, natuurbeheer en anderen zijn inmiddels bijzonder geïnteresseerd en er worden testen uitgevoerd.

Vliegwiel

Een aparte hal is ingericht voor de productie van vliegwielen. De apparaten kunnen stroom en frequentiepieken in elektriciteitsnetten of bij elektro intensieve fabrieken met grillig gebruik opvangen en uitvlakken. Daarnaast zijn de installaties geschikt voor energieopslag. Met deze nieuwe vliegwieltechniek is juist de eerste minipowerplant gereed gekomen voor netbeheerder Tennet waarmee ze tot 9 Megawatt piekshaving op het openbare net kunnen realiseren.

Reageer op dit artikel