nieuws

‘Machinebouwers merken weinig van eiercrisis’

Manufacturing

Fabrikanten van stalsystemen voor kippenboeren merken weinig van de eiercrisis, zo meldt het FD. Volgens het Financieele Dagblad komt dat door de sterke internationale positie die sommige ondernemingen hebben opgebouwd.

‘Machinebouwers merken weinig van eiercrisis’
(foto: Peter Venema)

Volgens econoom Peter van Horne hebben de Nederlandse leveranciers van stalsystemen en sorteermachines internationaal een sterke positie gekregen door de ontwikkeling van hoogwaardige machines.

Vencomatic Eersel

Een voorbeeld is Vencomatic Group in Eersel, bouwer van huisvestings- en klimaatoplossingen en eierverzameling voor de pluimveehouderij. Dit bedrijf is voor 95 procent gericht op export. Het is daarbij wereldmarktleider in het segment van scharrelstallen en heeft meerdere merken onder zijn hoede: Vencomatic, Prinzen, Agro Supply, Rondeel en Vencosteel.

Moba in Barneveld

Nog een voorbeeld is het bedrijf Moba in Barneveld, producent van eierinpak- en sorteermachines in diverse uitvoeringen. Het bedrijf heeft klanten verspreid over negentig landen wereldwijd. Moba verkoopt machines die 60.000 –255.000 eieren per uur kunnen sorteren terwijl de laatste jaren het scala enorm is verbreed en de machines ook met robotica verder kunnen worden geautomatiseerd.

Meer informatie in het FD

Reageer op dit artikel