nieuws

Grootste 3D-geprinte scheepsschroef ter wereld valt in de prijzen

Manufacturing

Op 31 oktober werden de winnaars bekendgemaakt van de Computable Awards 2017. ICT-prijzen die worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Binnen de categorie ‘ICT-project van het Jaar in het MKB’ wint het project waarin de grootste 3D-geprinte scheepsschroef ter wereld is gerealiseerd. Deze enorme scheepschroef is het resultaat van een samenwerking tussen RAMLAB, scheepsbouwer Damen, IBM, Universiteit Twente en Delft.

Grootste 3D-geprinte scheepsschroef ter wereld valt in de prijzen

In september 2017 werd de eerste en grootste 3D-geprinte scheepsschroef ter wereld geproduceerd. De vierhonderd kilo zware schroef is geprint bij RAMLAB, een experimentele werkplaats met 3D-metaalprinters in de Rotterdamse haven. De schroef, 400 kilo zwaar en met een diameter van 1,30 meter, is een mijlpaal in het onder de knie krijgen van deze nog jonge techniek. “Een metaalprinter brengt het materiaal laagje voor laagje aan, waardoor de eigenschappen anders zijn dan die van een conventioneel gegoten scheepsschroef”, aldus Kees Custers, project engineer bij Damen’s R&D afdeling. “De schroef is geprint met een mengsel van nikkel, aluminium en brons.”

Machine learning

UT-onderzoeker Wei Ya leidt het project. Hij en zijn team werken momenteel aan het optimaliseren van het printproces om de certificatiedoeleinden voor elkaar te krijgen. Ook werken de teams samen met IBM aan big data-analyses voor ‘machine learning’ om het gehele proces te automatiseren. Het team ontving voor dit aspect de Computable Award 2017 binnen de categorie “ICT-project van het jaar in het MKB”.
Meer over Ramlab: RAMLAB open op RDM Rotterdam
Meer over het project bij UTwente

Reageer op dit artikel