nieuws

Producten tot zes meter lengte 3D-printen

Manufacturing

Het bedrijf 10XL in Dordrecht heeft een 3D-printer ontwikkeld waarmee producten kunnen worden geprint tot een afmeting van l x b x h = 6.000 x 2.000 x 1.500 millimeter. Het printmateriaal bestaat uit (gerecyclede) thermoplastische materialen.

Producten tot zes meter lengte 3D-printen

Het in 2016 opgerichte bedrijf 10XL vervaardigt modellen en onderdelen voor onder andere de maritieme sector en de meubelindustrie, maar kan ook complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen produceren. Vorig jaar ontving het bedrijf de aanmoedigingsprijs Smart Manufacturing van de Koninklijke Metaal Unie voor hun ontwerp.

Geen ontwerplimiet

‘In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D printing”, licht Joep Grapperhaus, Chief Technoloy Officer van 10XL toe. “Onze specialisatie is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecyclede verbindingen tot een lengte van 6 meter. Daarbij is het uitgangspunt dat de producten weer volledig recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal.
Om dergelijke grote producten en modellen te kunnen printen, zijn we uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van 14 meter. De arm van een vast opgestelde 6-assige robot beweegt zich over het product en brengt met een spuitkop de thermoplast in lagen aan. Het bijzondere aan deze installatie is dat het product onder de robotarm in de lengte kan bewegen, een 7e as eigenlijk, die daardoor een onderdeel is van de robotbewegingen. Door dit concept is het mogelijk producten tot zes meter lengte uit één stuk produceren’.
Voor de afwerking van het product is gekozen voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is. Het ruwe geprinte product wordt op die manier glad en op maat afgeleverd.

 

Reageer op dit artikel