nieuws

Rompa opent eerste fabriek in Duitsland en

Manufacturing

Rompa, specialist in spuitgieten, assembleren en verpakken uit Tilburg bouwt in 2018 haar eerste fabriek in Duitsland. De productielocatie komt pal naast de fabriek van een grote klant te staan. Naar verwachting rollen de eerste kunststofonderdelen voor auto- en fietsstoeltjes in 2018 uit de matrijzen.

Rompa opent eerste fabriek in Duitsland en

Het contract met klant  Britax Römer werd in november 2017 getekend. “Vervolgens hebben we in december de grond gekocht”, vertelt Patrick Gerard, CEO van Rompa. “Daar staat volgend jaar een fabriek van 4.500 m2, met vijf grote machines met een sluitkracht van 1.200 ton. In eerste instantie hebben we hier werk voor 20 tot 25 medewerkers.”

Verbindingstunnel met treintje

De belangrijkste reden om te investeren in een Duitse productielocatie is het reduceren van transportkosten. Gerard: “Voor Britax Römer produceren wij relatief grote kunststofonderdelen, zoals de ‘shell’ voor een kinderzitje. Op dit moment doen we dat in Tsjechië, vanwaar we de producten transporteren naar Leipheim in Duitsland. Met de nieuwe, naastgelegen fabriek zijn we in staat om de producten sneller en goedkoper te leveren. Er komt een korte verbindingstunnel tussen de beide fabrieken. Het transport van de onderdelen verloopt via een speciaal treintje dat door deze tunnel rijdt.”

Just in sequence

In de nieuwe fabriek gaat Rompa de logistieke methode just in sequence hanteren. Gerard legt uit: “We leveren de producten precies op het juiste tijdstip én in de juiste volgorde, zodat ze direct door kunnen naar de assemblagelijn van de klant. Dit vraagt om een strakke planning en een nauwe logistieke samenwerking. De complete coördinatie is in handen van de logistiek experts in Tsjechië. Ook op andere fronten maakt de fabriek in Duitsland gebruik van de specialistische expertise van Rompa CZ.” In de nieuwe fabriek staat de lean werkwijze centraal. “We richten ons hier puur op productie. Ondersteunende diensten zoals order entry, facturatie en het bestellen van grondstoffen blijven we zo veel mogelijk in Tsjechië organiseren.”

Reageer op dit artikel