nieuws

In 7 stappen naar een fabriek van de toekomst

Manufacturing

Een Fabriek van de toekomst blinkt uit in de manier waarop deze met energie en materialen omgaat. Creatieve en betrokken werknemers werken er met een state-of-the-art productieapparaat in slimme en duurzame productieprocessen. Het resultaat: een wendbaar en futureproof bedrijf, dat producten met een hogere toegevoegde waarde aflevert. Met het actieplan Made Different willen de Vlaamse regering, technologiefederatie Agoria en zijn collectief onderzoekscentrum Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

In 7 stappen naar een fabriek van de toekomst
Automatisch Geleide Voertuigen brengen bij Continental, dat in 2015 de status van 'Factory of the Future' in België verwierf, onderdelen naar de volledig geautomatiseerde productielijnen. (Foto: Continental)

Onder het motto ‘Made Different, enabling factories of the future’ onderscheidt het Made Different programma zeven cruciale transformaties die maakbedrijven in landen met hoge loonkosten moeten doormaken om hun toekomst duurzaam te garanderen. Wendbaarheid en hightech zijn daarbij kernwoorden.

Zeven cruciale transformaties

De zeven cruciale transformaties zijn:

1) World class manufacturing technologie

Deze transformatie gaat uit van het inzetten van state-of-the-art productiemethoden. Om de concurrentiepositie veilig te stellen kunnen bedrijven het zich niet veroorloven te produceren met een verouderd machinepark.

2) End-to-end engineering

Maakbedrijven ontwikkelen hun producten en diensten in functie van de volledige waardeketen. Dit vraagt een integrale ontwerpaanpak en virtuele modellen en simulaties van de waardeketen.

3) Digital factory

In een fabriek van de toekomst is de fysieke fabriek gedigitaliseerd en online verbonden.

4) Human centered production

Ondanks de hoge automatiseringsgraad staan de medewerkers centraal.

5) Production network

Een fabriek van de toekomst maakt onderdeel uit van een ecosysteem van samenwerkende bedrijven.

6) Eco production

Duurzaamheid is leidend in elke schakel van de keten.

7) Smart production systems.

Flexibiliteit maakt het bedrijf resistent tegen een sterk veranderende marktvraag.

Op elk van die zeven punten zijn er vijf niveaus. Een bedrijf dat op alle punten minimaal op niveau vier zit, kwalificeert zich als Factory of the Future.

Made Different in Nederland

Paul Peeters, Lead expert Factory of the Future bij Agoria. ‘In Vlaanderen heeft de methodiek van de zeven transformaties zich inmiddels bewezen. Recent is het Made Different-programma ook in Nederland afgetrapt. Het valt onder het Interreg-programma FOKUS. Partners vanuit Nederland zijn FME, TNO, HighTech NL en Brainport Industries, terwijl voor België Aogria, Sirris en Flanders Make participeren. Met zijn zevenen werken we de komende drie jaar gezamenlijk het programma uit.’

De focus ligt daarbij op het assisteren van het MKB op weg naar de fabriek van de toekomst. Twee aspecten zijn daarbij dominant: de ‘transparent factory’ en ‘operator support’. Het eerste gaat over digitalisering: alle parameters en indicatoren komen voor iedereen die ze nodig heeft beschikbaar. Het tweede betreft technieken die het leven van de operator gemakkelijker maken, waaronder cobots, virtual reality en augmented reality.

Het is belangrijk dat je als buren van elkaar leert, vindt Peeters: ‘Made Different start in Nederland omdat dit in Vlaanderen goed werkt. Zo gaan wij in Vlaanderen met de succesvolle Nederlandse Fieldlab-benadering aan de slag. Die wisselwerking levert een mooi win-win-situatie op.’

Meer info over Made Different is hier te lezen.

Reageer op dit artikel