nieuws

Productieprocessen vergelijken met best practices mogelijk met big data platform iMoba

Manufacturing

Moba, producent van geïntegreerde systemen voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren, zet met haar innovatieprogramma sterk in op nieuwe technologieën zoals systeemintegratie en het gebruik van big data om de eierproductieketen verder te verbeteren.

Productieprocessen vergelijken met best practices mogelijk met big data platform iMoba
foto: Moba

Automatisering gaat een steeds zwaardere rol spelen in de koppeling van verschillende machines tot geïntegreerde productielijnen. Daarom heeft Moba inmiddels zo’n 100 engineers, waarvan 35 softwarespecialisten, in dienst. In deze trend past ook de ontwikkeling van het big data platform iMoba. Een klant krijgt hiermee op zijn telefoon of tablet toegang tot een schat aan informatie over zijn productieprocessen. Bijvoorbeeld hoeveel eieren er zijn gesorteerd, hoeveel er gebroken waren, kwaliteitsverschillen tussen batches, et cetera. Hiermee kunnen klanten gericht hun productieproces verder verbeteren.

Big data platform: Performance van productielijnen ten opzichte van ‘best practices’

In 2018 wordt iMoba uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Omdat er dagelijks wereldwijd zo’n één miljard eieren door de machines van Moba gaan, komt er veel informatie beschikbaar. Op basis van die verzamelde kennis introduceert Moba een benchmark module op iMoba waardoor klanten de performance van hun productielijnen kunnen afzetten tegen ‘best practices’. Hierdoor krijgt de klant real-time informatie hoe zijn productie verloopt, wat best-practices zijn en waar verbeteringen mogelijk zijn. Dat zorgt voor hogere kwaliteit, meer opbrengst en vermindert het gebruik van grondstoffen.

Akoestisch-magnetische detector

Verder wordt in 2018 een belangrijke innovatie geïntroduceerd met een akoestisch-magnetische detector die met een zeer hoge precisie de sterkte van de eischaal kan meten. Met een snelheid van 70 eieren per seconde kan de sterkte van de schaal zeer nauwkeurig worden gemeten zonder de noodzaak van destructietesten. Hierdoor kunnen eiersorteerbedrijven nauwkeurig per batch de hoogste kwaliteit eieren samenstellen en daarmee hun rendement verhogen.

Vooruitzichten zijn positief

De vooruitzichten voor 2018 zijn positief. In 2018 zal de omzet voor de eerste keer in de 71-jarige historie van Moba de grens van 200 miljoen euro passeren. Het bedrijf verwacht een voortgezette structurele groei de komende jaren, met name in China, Azië en Zuid-Amerika. Het verwacht de komende jaren met name organisch verder te kunnen groeien, waarbij ook nieuwe partnerships en overnames niet worden uitgesloten.

 

Reageer op dit artikel