nieuws

Nieuwe hal voor robottechnologiecentrum voor enkelstuksproductie

Manufacturing

Kranendonk Smart robotics breidt haar locatie op bedrijvenpark Medel (Tiel) uit. Door snelle groei en continue markt- en productontwikkeling is in het huidige hoofdkantoor, nog geen twee jaar in gebruik, te klein geworden.

Nieuwe hal voor robottechnologiecentrum voor enkelstuksproductie
Foto: Kranendonk

Half september 2016 nam robottechnologiecentrum voor enkelstuksproductie Kranendonk Production Systems, uit Tiel een nieuwe locatie met assemblagehal in gebruik.

Vraag vanuit offshore en scheepsbouwmarkt

De afgelopen jaren is de vraag vanuit vooral de wereldwijde offshore- en scheepsbouwmarkt enorm gegroeid. Deze sector is de afgelopen jaren door verregaande herstructureringsprocessen gegaan en legt zich steeds meer toe op automatisering en schaalvergroting, stelt het bedrijf.
Kranendonk heeft daarom de ‘Goliath’ ontwikkeld, een immens portaal met daaraan verschillende lasrobots die samen in staat zijn complete bodemdelen van megaschepen af te lassen, met afmetingen tot 24 bij 32 bij 7 meter hoog. Het stelt scheepsbouwers in staat hun volledige scheepsbouwproces nog efficiënter en effectiever in te richten.

Geïntegreerd systeem

Na een relatief korte onderzoeksfase is het eerste portaal in aanbouw in de huidige assemblagehal. De volgende drie portalen, die samen met de eerste één geïntegreerd systeem zullen gaan vormen op een grote scheepswerf, worden gelijktijdig geassembleerd in de nieuw te bouwen productiehal. Naar verwachting zal het gebouw eind 2018 volledig gereed zijn. De assemblagehal, voorzien van energiezuinige vloerverwarming doormiddel van warmteterugwinning, wordt al medio augustus 2018 in gebruik genomen.

Gereed voor verdere groei

In het pand zullen vier op maat gemaakte bovenloopkranen met een overspanning van 40 meter en een gezamenlijke hijscapaciteit van 160 ton ervoor zorgen dat de machineonderdelen tot op tienden van milimeters in elkaar zullen passen.

Werkgelegenheid

Wanneer de hal is opgeleverd, is er ruimte voor ruim 80 ingenieurs en is rekening gehouden met verdere groei.
Het bedrijf heeft ook vestigingen in Japan, Denemarken, Singapore, China en de Verenigde Staten en zal haar rol als robottechnologiecentrum in automatisering van enkelstuks productie de komende jaren verder uitbouwen en verstevigen.

Reageer op dit artikel