nieuws

5 tips om als start-up te groeien

Manufacturing

Het jonge bedrijf 10XL heeft een 3D-printer ontwikkeld waarmee producten kunnen worden geprint met een lengte tot zes meter. Het printmateriaal bestaat uit (gerecyclede) thermoplastische materialen. Met dit idee behaalde 10XL in 2018 een plaats in de MKB Innovatie Top 100. CEO Smits legt uit hoe ze als start-up zo snel grote stappen hebben gemaakt.

5 tips om als start-up te groeien

Gerbert Smits leidt al meer dan twintig jaar het bedrijf Virtek, dat onder andere schaalmodellen van schepen voor de maritieme sector print. ‘Toen iemand mij vroeg of wij ook een scheepsmodel met een lengte van ongeveer 10 meter konden printen, zag ik een interessante propositie.’ Samen met Joep Grapperhaus, tegenwoordig de CTO van 10XL werd aan het idee gewerkt. ‘We combineren printen en frezen. Inmiddels draait onze printrobot 24/7 en denken we na over een tweede printer buiten Nederland en werven we de eerste vaste werknemers.’

Hoe het zo snel is gegaan? Wanneer Smits terugblikt op de afgelopen drie jaar, dan zijn vijf aspecten erg belangrijk geweest om de eerste successen te boeken:

1) Goede begeleiding

‘Het start-up accelerator programma PortXL van Port of Rotterdam is erg belangrijk geweest voor ons. Aan de hand van pitches, gerichte vragen en begeleiding kregen we met z’n drieën snel een concreet beeld hoe we marketing, technologie en de business moesten aanpakken. In drie maanden erg intensief samenwerken en de focus richten op het project was een goede start. Deze vrij intensieve periode was cruciaal voor de verdere uitbouw van het bedrijf.’

2) Subsidies binnenhalen

‘Subsidies zijn voor ons erg belangrijk geweest, maar zonder externe subsidieadviseurs was dit mogelijk niet gelukt ze binnen te halen. Zelf eerst een concept opstellen en dit door een subsidieadviseur beter te laten maken was voor ons een succesvolle combinatie.’

3) Inspirerende omgeving

‘We zijn een half jaar geleden naar de duurzaamheidsfabriek verhuisd waar meerdere kleine en grote bedrijfjes zijn gevestigd. Het is een inspirerende omgeving waar je veel verschillende contacten opdoet.’

4) Media

‘Als je een succesvol bedrijf wil hebben, moet je er ook voor zorgen dat je het uitdraagt in de media. Een  aantal keren per week krijgen we een reactie van een potentiële klant die ergens wat heeft gelezen of gehoord over ons bedrijf. Wil je dat je als startend bedrijf groeien, dan is publiciteit erg belangrijk.’

5) Handen uit de mouwen en hard werken

‘Stappen voorwaarts maken, kun je alleen maken als je stappen effectief durft te nemen. Iedere dag kom je tegenslagen tegen, maar als je een duidelijk doel voor ogen hebt, zijn de problemen die je op je weg tegenkomt ook op te lossen.’

 

Meer weten over 10XL? Lees hier het volledige artikel:

‘Nieuwsgierigheid en zelfreflectie belangrijk om te groeien’

 

Reageer op dit artikel