nieuws

Vaker schade met slimme auto’s

Manufacturing

Bestuurders van auto’s die zijn uitgerust met slimme technologie zoals parkeersensoren en zelfremmende systemen rijden vaker schade dan bestuurders van auto’s waarin deze slimme technologie ontbreekt. Dat schrijft het FD naar aanleiding van het rapport Branchemonitor Schadesector 2018-2030.

Vaker schade met slimme auto’s

Het rapport is opgesteld door adviesbureaus Automotive Insiders en Oude Essink Business-Advies en baseert de resultaten op data van zowel autoverzekeraars als leasemaatschappijen. ‘Autoverzekeraars krijgen te maken met meer schadeclaims. De helft van die toename, 125 miljoen euro,  komt op rekening van slimme veiligheidsvoorzieningen’,  aldus het FD. De reparaties zijn daarbij ook vaak duurder aangezien naast het herstellen van de schade ook elektronica moet worden vervangen.

Oorzaken toename ongelukken

Hoe het komt dat bestuurders meer schade oplopen? Slechts 24% van de zakelijke rijders krijgt instructies hoe ze de veiligheidsvoorzieningen moeten gebruiken. Daarnaast ontstaan er ook meer ongelukken doordat de bestuurders te veel op de technologie vertrouwen. Hun aandacht verslapt in de veronderstelling dat de auto correct zal reageren op de situatie.

Acceptatie nieuwe technologie

Steeds meer bestuurders accepteren nieuwe technologie terwijl ook de innovaties van de veiligheidssystemen doorzetten. Volgens het rapport vermoedt Aegon dat de schades vanaf 2025 weer zullen afnemen omdat systemen beter worden en mensen er ook beter mee om kunnen gaan.

Bron: Het Financieele Dagblad

 

Meer artikelen over slimme auto’s:

Volkswagen investeert 3,5 miljard euro in digitaliseringsoffensief

Op zoek naar meest baanbrekende automotive innovatie

Platooning wordt truckmerk onafhankelijk

Reageer op dit artikel