nieuws

Volkswagen investeert 3,5 miljard euro in digitaliseringsoffensief

Manufacturing

Volkswagen zet vaart achter de digitale transformatie. Het merk ontwikkelt samen met partners een eigen digitaal ecosysteem. Daarbij vervullen Volkswagens een hub binnen het Internet of Things, met Volkswagen We als overkoepelend nieuw digitaal ecosysteem.

Volkswagen investeert 3,5 miljard euro in digitaliseringsoffensief
Foto: Volkswagen

Software en de daaraan verbonden diensten worden een steeds belangrijker element voor auto’s. Bij Volkswagen staat vanaf 2020 een sterk vereenvoudigde IT-architectuur daarbij centraal. In plaats van circa 70 aansturingsunits met software in een Volkswagen is er dan sprake van slechts enkele computers met één programmeertaal. In de toekomst komt de software uit één bron: het Operating System. De scheiding van hard- en software maakt het eenvoudiger om updates door te voeren. Ook is het een belangrijke nieuwe stap op weg naar autonoom rijden.

Connected

Vanaf 2020 wordt het complete modelprogramma van Volkswagen connected. Dat betekent dat jaarlijks 5 miljoen nieuwe voertuigen onderdeel worden van het Internet of Things. Volkswagen streeft naar een ecosysteem dat zo open en toegankelijk mogelijk is. Dat systeem maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat het merk gedurende de complete levenscyclus van het voertuig in contact blijft met de berijder om de klant beter te kunnen voorzien van passende oplossingen.

One Digital Platform (ODP)

De ruggengraat van het ecosysteem voor de complete Volkswagen Groep is het voornamelijk cloud-gebaseerde One Digital Platform. Dit verbindt de auto, de klant en alle diensten. Door de koppeling met de eigen IT-architectuur kunnen klanten gebruik maken van diensten van Volkswagen of van externe partijen, die ook aangesloten zijn.


Miljarden voor digitalisering

Voor 2025 heeft het merk zich ten doel gesteld om een toonaangevende rol in de nieuwe auto-industrie te spelen, innovatieve mobiliteitsoplossingen op te zetten en marktleider op het gebied van e-mobility te worden. Volkswagen investeert dan ook circa € 3,5 miljard in het digitaliseringsoffensief.

Reageer op dit artikel