nieuws

Conceptauto Volvo biedt holistische blik op autonoom rijden

Manufacturing

Volvo heeft een conceptauto gelanceerd om de discussie over hoe autonome rijtechnologie de maatschappij op vele manier fundamenteel kan veranderen aan te wakkeren. ‘De concept 360c dient als een gespreksaanzet, waarbij ideeën en antwoorden komen zodra we er meer over leren’, stelt Volvo.

Conceptauto Volvo biedt holistische blik op autonoom rijden
Volvo 360c

Het nieuwe concept Volvo 360c  biedt een holistische blik op de toekomst. Een toekomst waarin reizen autonoom, elektrisch, verbonden en veilig is. De basis van de conceptauto is een volledig autonome en elektrische auto zonder bestuurder. Het heeft geen stuurwiel en geen verbrandingsmotor. Dat gaf de ontwerpers de vrijheid om de traditionele positie van passagiers in rijen van twee of drie opnieuw tegen het licht te houden.

Slapen, werken, wonen, ontspannen

De 360c laat zien dat autonoom rijdende auto’s op vier manieren zijn te gebruiken: als een slaapplek, als mobiel kantoor, als woonkamer en als entertainmentruimte. Verder introduceert het merk een mogelijke wereldwijde standaard voor een veilige communicatie tussen autonome voertuigen en alle andere weggebruikers.

Nieuwe kijk op reisindustrie

“De 360c geeft een geheel nieuwe kijk op de reisindustrie,” zegt Mårten Levenstam, Senior Vice President Corporate Strategy bij Volvo Cars. “Dankzij de slaapcabine kunnen reizigers ’s nachts comfortabel en rustig reizen en komen zij uitgerust aan op de plaats van bestemming. Daardoor zijn we in staat om te concurreren met ’s werelds meest toonaangevende vliegtuigbouwers.”

Maatschappelijke discussie

De 360c is de eerste, weloverwogen stap in de richting van een brede discussie over hoe autonome rijtechnologie de maatschappij op vele manier fundamenteel kan veranderen. “Toen de gebroeders Wright in 1903 de lucht ingingen, hadden ze geen flauw benul van hoe de moderne vliegreizen eruit zouden zien”, aldus Mårten Levenstam. “We weten niet wat de toekomst van autonoom rijden zal zijn, maar het zal een diepgaande impact hebben op hoe mensen reizen, hoe we onze steden ontwerpen en hoe we infrastructuur gebruiken. We beschouwen de 360c als een gespreksaanzet, waarbij ideeën en antwoorden komen zodra we er meer over leren.”

 

Reageer op dit artikel