nieuws

Autonome transportrobot verbetert veiligheid in fabriek Skoda

Manufacturing

Škoda Auto is bezig met een radicale digitalisering van het productieproces. De Tsjechische autofabrikant heeft een volledig autonome, zelflerende transportrobot in hun onderdelenfabriek in Vrchlabí in gebruik genomen. De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in de fabriek en helpt om risico’s tijdens werkzaamheden te minimaliseren.

Autonome transportrobot verbetert veiligheid in fabriek Skoda

Deze autonome robot kan obstakels langs zijn route door de fabriek herkennen, en informatie over zijn omgeving gebruiken tijdens het plannen van de route. Indien nodig past hij zijn route aan zodat hij altijd zo snel mogelijk op zijn bestemming aankomt. Hij draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer en de efficiëntie van de transportprocessen in de fabriek.

Tot 130 kg last transporteren

In één rit kan de LD mobiele transportrobot van Omron een last van tot wel 130 kg dragen, en hij kiest de juiste paden volledig autonoom. In tegenstelling tot traditionele geautomatiseerde transportsystemen, is er geen geleiding nodig in de vorm van inductielussen, magnetische strips of reflectoren. Om de route te leren, hoeft het voertuig maar één keer tussen de stations te worden geleid, via een tablet of joystick. Hierbij registreert de robot de omgeving, maar ook de wijzigingen in de omgeving, volledig autonoom en past zijn route indien nodig aan.

Sensoren en laserscanners

De robot gebruikt geavanceerde technologie om te navigeren: met sensoren en laserscanners herkent de robot voertuigen en vaste obstakels, maar ook mensen die in zijn pad lopen. Het besturingssysteem berekent de aanrijdsnelheid en detecteert of er een botsing gaat gebeuren. In dat geval stopt de robot zelf of wijkt uit. In tegenstelling tot andere systemen die bij het bedrijf worden gebruikt, past het onmiddellijk zijn route aan op basis van informatie uit de omgeving, zonder tussendoor te hoeven stoppen. Als de volledig autonome robot detecteert dat het regelmatig obstakels tegenkomt op een bepaald punt op zijn route, zal hij de route permanent aanpassen. Indien nodig kan het elektrisch aangedreven systeem alle bestemmingen in de 16.000 m2 grote Vrchlabí-fabriek bereiken.

120 ritten per dag

De robot voltooit 120 ritten per dag met een totale afstand van 35 km op zijn route tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines. De test- en proeffases zijn al afgerond.

Industrie 4.0 technologieën

In de productie gebruikt Skoda steeds meer technologie van Industrie 4.0, zoals samenwerkende robots. Deze worden gebruikt bij de productie van Direct-Shift-transmissies in de Vrchlabí-fabriek en ondersteunen de werknemers met een van de lastigste taken: het plaatsten van de actuatorzuigers

Reageer op dit artikel