nieuws

Nieuwe productiefaciliteit van Airbus Defence and Space Netherlands geopend

Manufacturing

De nieuwe productiefaciliteit van Airbus Defence and Space Netherlands in Oegstgeest is geopend. Op deze locatie worden structuurdelen van de Ariane 6 raket ontwikkeld. De officiële opening gebeurde door minister-president Rutte.

Nieuwe productiefaciliteit van Airbus Defence and Space Netherlands geopend
(foto: Airbus Defence and Space Netherlands )

Airbus Nederland  ontwikkelt en produceert zonnepanelen, satellietinstrumenten en structuren voor de zogenoemde Ariane- en Vega-lanceerraketten. Dit type raketten wordt gebruikt voor de bouw van een infrastructuur in de ruimte voor onder meer telecommunicatie, navigatiesystemen en aardobservatie. Zo voorzien satellieten in dijkbewaking, precisielandbouw en rampenbestrijding. In een joint venture met het Franse bedrijf Safran (ArianeGroup) werkt Airbus Defence and Space aan de ontwikkeling van een nieuwe, goedkopere raket, de Ariane 6.

Productiefaciliteit Airbus

In het opgeleverde gebouw worden structuurdelen van de Ariane 6 raket ontwikkeld. Daarnaast is er ruimte voor de toekomstige productie van innovatieve ruimtevaarttechnologie. De assemblagehal ligt direct aan het water, wat voor een rechtstreekse verbinding met de Rotterdamse zeehaven zorgt. Dit maakt veilig en snel transport van de grote VUAB-structuur (5,4 m diameter, 5,2 m hoog) mogelijk naar ArianeGroup in Les Mureaux, Frankrijk, waar de definitieve integratie met de Ariane 6-lanceerder plaatsvindt.

Samenwerking Airbus Nederland en TNO

Tijdens de opening van de nieuwe Airbus productiefaciliteit voor ruimtetechnologie, maakten Airbus Nederland en TNO bekend samen de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range te gaan ontwikkelen. Dit is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van optische communicatie via satellieten. Dataverbindingen via de ruimte zijn doorgaans gebaseerd op radiogolven. De nieuwe systemen voor optische communicatie met satellieten werken met laserlicht, waarmee verbindingen sneller, veiliger en goedkoper worden.

Prototype gigabit optische terminal

Als eerste stap ondertekenen Airbus Nederland en TNO een contract om in het komende jaar gezamenlijk een prototype van een gigabit optische terminal te ontwikkelen en te bouwen. “Optische communicatie via satellieten is nodig voor de enorme groei aan wereldwijde datastromen. Met deze samenwerking nemen we een leidende rol in de ontwikkeling van een nieuwe generatie communicatie terminals,” zegt Arnaud de Jong, CEO van Airbus Nederland.

Kansen voor de het Nederlandse hightech bedrijfsleven

Door de unieke technologische expertise van TNO te combineren met de industriële expertise van Airbus Nederland en die van de Nederlandse hightech maakindustrie zien de partners kansen voor het verzilveren van de exponentieel groeiende vraag vaar veilige en snelle verbindingen. “Optische satellietcommunicatie is de volgende grote kans voor het Nederlandse hightech bedrijfsleven, voortbouwend op de rijke kennis en ervaring in ruimtevaart en optische systemen die in Nederland aanwezig is”, aldus Arnold Stokking, Directeur Industrie bij TNO.

Meer achtergrondinformatie over Airbus Defence and Space Netherlands:

Airbus Leiden ontwikkelt motorframes voor Europese draagraket

Nederlandse ruimtevaartinnovatie Tropomi gelanceerd

Reageer op dit artikel