nieuws

VDL bouwt voor Mercedes-Benz terreinwagens Defensie

Manufacturing

Mercedes-Benz heeft VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep de opdracht gegund om ruim 500 voertuigen op te bouwen die door Defensie zullen worden ingezet. VDL zal tussen 2021 en 2023 de complete voertuigspecifieke aanpassingen uitvoeren. Naar verwachting zullen tot 2020 prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest.

VDL bouwt voor Mercedes-Benz terreinwagens Defensie

Een bedrag van tientallen miljoenen euro’s is gemoeid met de opdracht. Bovendien is er mogelijkheid tot verdere uitbreiding van de opdracht. VDL krijgt mogelijk in een later stadium de opdracht om nog eens ruim 500 voertuigen op te bouwen.
Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten (een infanterievoertuig, een ambulance-versie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden). Daarnaast gaat het om diverse sub-varianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.

Rijdend chassis

Er wordt bij de productie gebruik gemaakt van een zogeheten ‘rolling chassis’. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd waarna VDL de voertuigen uitrust met een rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Internationale activiteiten

Voor deze opbouwwerkzaamheden zal de fabriek van VDL Bus Chassis deels worden omgebouwd. Deze VDL-vestiging in Eindhoven zal, in samenwerking met zusterbedrijven, een kennis- en expertisecentrum worden voor integratieprojecten voor Defensie en de Nationale Politie. Onderdeel daarvan vormt VDL Defence Technologies, een van de kennisclusters van VDL Groep. Het cluster is actief als ‘hoofdaannemer’ op het gebied van ontwikkeling, productie en onderhoud van projecten in de veiligheidsindustrie.

42 Manjaren en 10 jaar onderhoud

Met deze order voor Mercedes-Benz Cars Nederland zijn 42 manjaren werk in de fabriek gemoeid en 15 manjaren engineering. Het onderhoudscontract geldt voor 10 jaar met een verlenging van 2 keer 5 jaar. Daarnaast gaat VDL zijn internationale netwerk benutten evenals de ervaringen uit de civiele wereld om Defensie, als onderaannemer van Mercedes-Benz, te ondersteunen tijdens internationale activiteiten.

 

Reageer op dit artikel