nieuws

3D-betonprintfabriek geopend

Manufacturing

In Eindhoven hebben BAM Infra en Weber Beamix een 3D-betonprintfaciliteit in gebruik genomen. Het is naar eigen zeggen Europa’s eerste commerciële industriële productielocatie voor het 3D-printen van betonnen elementen voor de bouw. Kennispartners van het project zijn Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen.

3D-betonprintfabriek geopend
Foto: Bam

De nieuwe productiemethode maakt individuele seriematige productie mogelijk terwijl de vrijheid van ontwerpen toeneemt. Daarnaast is er minder beton nodig voor hetzelfde resultaat wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. De printrobot brengt alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Sneller proces, minder foutmarge

Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Is iedereen akkoord met het ontwerp, dan kan direct met de productie worden begonnen. Alle ketenpartners kunnen bij het proces worden betrokken.

Reageer op dit artikel