nieuws

VDL Groep en DAF Trucks verstevigen samenwerking rond productie E-truck

Manufacturing

VDL Groep en DAF Trucks hebben een nieuw, meerjarig contract ondertekend. De overeenkomst behelst het over-en-weer leveren van onderdelen en componenten voor de productie van trucks en bussen, de gezamenlijke productie van vrachtwagens met een elektrische aandrijflijn en de vernieuwing van productie-installaties door VDL bij DAF.

VDL Groep en DAF Trucks verstevigen samenwerking rond productie E-truck
DAF en VDL Groep zijn partners voor elektrische CF truck (foto: DAF)

Onderdeel van het contract zijn  de onderlinge afspraken met betrekking tot de productie van vrachtwagens met elektrische aandrijflijn. Vorig jaar presenteerden DAF en VDL gezamenlijk de DAF CF Electric, die antwoord geeft op de toenemende vraag naar voertuigen die binnen de stadsdistributie ‘zero emissions’ zijn. Op basis van uitgebreide veldtests – waarvan de eerste onlangs is gestart – zal de volledige elektrische DAF CF in productie worden genomen, zodra de markt daar ook klaar voor is. In het nieuwe contract is verder opgenomen dat VDL de komende jaren de modernisering van de assemblagelijn in de cabinefabriek van DAF in het Belgische Westerlo voor haar rekening neemt.

Uitblinken
“Onze gezamenlijk ontwikkelde e-truck die we in mei vorig jaar hebben gepresenteerd, is de bekroning van onze 65-jarige samenwerking”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “DAF en VDL zijn zowel klant als toeleverancier van elkaar. We kennen beide een sterk en solide fundament en blinken beide uit in innovaties die de toekomst verbeteren, zoals we met onze e-truck het zwaarder transport verduurzamen. Daardoor bestaat tussen DAF en VDL een ijzersterk en wederzijds commitment. Deze nieuwe overeenkomst legt een eveneens solide basis voor onze samenwerking, voor nu en ook voor de toekomst.”

E-truck

De e-truck zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht tot 40 ton. De technologie die is gebruikt, is in grote lijnen dezelfde als die wordt toegepast in de elektrische bussen van VDL Groep. Daarmee zijn inmiddels miljoenen kilometers in complexe dienstregelingen afgelegd. VDL heeft veel ervaring met het implementeren van volledige systeemoplossingen (voertuig, laadinfrastructuur en implementatiemanagement).

Specificaties E-truck

De DAF CF Electric VDL E-Power beschikt over een elektrische motor met een vermogen van 210kW en 2.000Nm koppel. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden, voldoende voor de dagelijkse distributie van buiten de stad de stad in. Het tussentijds snelladen van de batterij gebeurt binnen 30 minuten. Een volledige oplaadbeurt geschiedt binnen 1,5 uur.

Gewicht trekker: 9.700 kg
Elektromotor: 210 kW
Koppel: 2.000 Nm
Accucapaciteit: 170 kW
Actieradius volledig opgeladen voertuig: 100 km
Snelladen accu’s: 30 minuten
Volledig opladen: 1,5 uur

 

Steeds meer initiatieven worden genomen om elektrisch rijden te stimuleren. De redactie heeft een aantal artikelen geselecteerd rond dit thema:

ABB vestigt zich op TU Delft Campus door groeiende markt elektrisch rijden

Stofzuigerfabrikant Dyson bouwt fabriek voor elektrische auto

Langeafstandsdienst met volledig elektrische bus van start

Volkswagen-productie transformeert tot hightech EV-modelfabriek

Reageer op dit artikel