nieuws

Flanders Make richt Smart Factory-initiatief op voor bedrijven in de Benelux

Manufacturing

Flanders Make heeft Smart Factory Benelux opgericht. Met dit initiatief bundelt het Vlaamse onderzoekscentrum voor de maakindustrie de krachten met bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren.

Flanders Make richt Smart Factory-initiatief op voor bedrijven in de Benelux

Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meer te betalen. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Met het Smart Factory Benelux initiatief wil Flanders Make de krachten met bedrijven bundelen om samen slimme, digitale fabrieken te realiseren. Een eerste initiatief is een demonstratiefabriek die tijdens vakbeurs Indumation werd gedemonstreerd in het bijzijn van Minister-president Geert Bourgeois.

Demonstratieplatform

De SmartFactoryBNL is een demonstratieplatform dat stap voor stap verder wordt uitgebouwd met een groeiende groep bedrijven en tijdens evenementen in de hele Benelux wordt getoond. Tijdens Indumation werd een demonstratiefabriek getoond waaraan Bosch Rexroth en Pilz meewerkten.
“Nu werkt deze slimme fabriek bijvoorbeeld continu en autonoom, een volgende stap is toevoeging van een robot die met mensen samenwerkt en nadien staat ook de creatie van  “digital twins” op het programma. Dat zijn digitale versies van fysieke producten en systemen, die ingenieurs onder meer zullen gebruiken in productontwerp, simulaties, optimalisatie en onderhoud. Ook de operatoren in deze fabriek krijgen ondersteuning via digitale werkinstructies, aangepast aan hun kennis en ervaring.”, legt Gregory Pinte, R&D Manager bij Flanders Make, uit.

Smart Factory uit Duitsland

Het concept van de Smart Factory komt uit Duitsland, waar de gerenommeerde professor en Industrie 4.0 pionier Detlef Zülke al 50 bedrijven en onderzoekspartners samenbracht om een producentonafhankelijk digitaal productiesysteem te ontwikkelen. Hierin worden de nieuwste en meest veelbelovende technologieën jaar na jaar verder ontwikkeld en gedemonstreerd.
Flanders Make brengt dit Duitse concept naar de Benelux, bouwt erop voort en verrijkt het met eigen expertise. De slimme demonstratiefabrieken in Duitsland en de Benelux zullen ook virtueel met elkaar verbonden worden, om ervaring op te doen met geconnecteerde fabrieken, die van elkaar kunnen leren. De kennis die hier opgebouwd wordt zal ook beschikbaar gesteld worden aan een brede groep van bedrijven met een hart voor innovatie.

 

Reageer op dit artikel