nieuws

Koning bezoekt maakindustrie in Harderwijk

Manufacturing

Zijne Majesteit de Koning heeft een werkbezoek gebracht aan twee bedrijven in Harderwijk in het kader van de Nederlandse maakindustrie. Hij ging op bezoek bij meubelstoffeerderij Joustra Stoelverzorgers, een sociale onderneming waar mensen met een functionele beperking werkzaam zijn. Aansluitend bezocht hij AWL-Techniek, gespecialiseerd in geautomatiseerde verbindingsoplossingen.

Koning bezoekt maakindustrie in Harderwijk
(foto: AWL Techniek)

Het werkbezoek startte bij Joustra Stoelverzorgers. De industriële meubelstoffeerderij richt zich op stoffering en onderhoud van meubilair voor onder meer de zorg-, onderwijs- en gezondheidssector en voor kantoorlocaties. Het bedrijf heeft voornamelijk medewerkers in dienst met een functionele beperking en werkt daarvoor nauw samen met de Sociale Werkvoorziening Reestmond in Meppel, Proson in Ermelo en GGZ Centraal uit Amersfoort. Koning Willem-Alexander ging in gesprek met de medewerkers en de directie over hun ervaringen. ‘Circulariteit van materialen en mensen’ is de rode draad in de bedrijfsvoering. De gekozen sociale business-opzet van Joustra Stoelverzorgers maakt het mogelijk om ambachtelijke maakindustrie in Nederland te laten plaatsvinden.

AWL-Techniek

Aansluitend bezocht de koning AWL-Techniek, gespecialiseerd in de ontwikkeling van high-end automatisering, robotisering en verbindingstechnologieën zoals laserlassen en booglassen. In de afgelopen 25 jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld van machinebouwer voor de Nederlandse markt tot internationale toeleverancier voor de automotive en andere metaalverwerkende industrieën. AWL heeft vestigingen in Nederland, China, Mexico, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Koning bezocht onder meer de assemblagehal. Daar sprak hij met de medewerkers over hun werkzaamheden en loopbaanontwikkeling.

Experience Center – Investeren in onderwijs en ontwikkeling

Met het oog op de toekomstige generatie werknemers en technologieën, hecht het bedrijf belang aan investering in onderwijs en ontwikkeling. Een deel van de locatie in Harderwijk is dan ook als Experience Center ingericht, waar met testopstellingen proefseries kunnen worden gedraaid.

Brand Van ’t Hof, CEO van AWL-Techniek: Van ’t Hof: “Het was een mooi moment om AWL op deze manier te presenteren aan Zijne Majesteit de Koning. Het bezoek van de Koning valt binnen ons 25-jarig jubileum, dit maakt het feestjaar voor ons compleet. Het is fijn dat de maakindustrie een belangrijk onderwerp op de agenda is dit jaar en dat wij op de lijst van de Koning stonden om te bezoeken. Ik denk dat ik namens alle medewerkers kan zeggen dat wij ontzettend trots zijn op zijn komst.”


Maakindustrie Nederland

Het werkbezoek vond plaats naar aanleiding van het thema van de Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in januari dit jaar. Naast enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving representeren, waren ook vertegenwoordigers uit de Nederlandse maakindustrie genodigd. In december 2018 bracht de Koning in dit kader in Helmond al een werkbezoek aan MTA, bedenker en bouwer van mechatronische machines en systemen, en Huijbregts Groep, verwerker van poeders voor de levensmiddelenindustrie

Reageer op dit artikel