nieuws

Diverse 3D-metaalprinttechnieken beschikbaar

Manufacturing

Er zijn meerdere 3D-metaaltechnieken op de markt om laagsgewijs iets op te bouwen.

Diverse 3D-metaalprinttechnieken beschikbaar

De technieken kunnen worden opgedeeld in enerzijds oplastechnologieën wat ook wel laser metal deposition (LMD), direct energy deposition of laser cladding wordt genoemd en anderzijds poedergebaseerd metaalprinten. Bij de eerste soort technieken wordt met een laser op het oppervlak van een component een smeltbad gecreëerd. Op die plek wordt vervolgens met een nozzle metaalpoeder aangebracht. Op die manier kunnen op bestaande componenten nieuwe structuren worden gebouwd. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor reparaties en is voor grotere objecten geschikt.

Poedergebaseerd metaalprinten

Onder poedergebaseerd metaalprinten vallen meerdere technieken. Er zijn technieken die werken met een soort bindmateriaal (binder jetting). Hierbij wordt geen laser gebruikt, maar wordt het poeder met een bindmiddel, bijvoorbeeld een lijmverbinding laagje per laagje aan elkaar verbonden/verlijmd. Bij dit soort technieken is bijna altijd een nabewerking nodig, zoals het product in een oven op hoge temperatuur brengen om het bindmiddel te verwijderen. Deze techniek is vooral geschikt voor kleine producten waar geen hoge eisen aan worden gesteld wat betreft de materiaalkwaliteit. Door het uitstookproces is het lastig te voorspellen welke materiaalkwaliteit het eindresultaat heeft.

Laser beam powder bed fusion

Een ander proces dat vaak wordt gebruikt is laser beam powder bed fusion. In deze methode wordt metaalpoeder met een laser of als alternatief een elektronenbundel (Electron-Beam powderbed fusion) meteen aan een tweede laagje poeder op de bouwplaat gesmolten. Door een hoge precisie smelten de lagen goed aan elkaar vast, gebeurt dit meerdere lagen diep en is geen bindmiddel nodig.

 

Reageer op dit artikel