nieuws

Exoskelet verhoogt productiviteit bij Hyundai

Manufacturing

Hyundai produceert niet alleen auto’s. Het heeft onlangs een gerobotiseerd exoskelet ontwikkeld. Het is bedoeld om werknemers in de (auto)industrie te ondersteunen bij het zware werk dat ze vooral boven het hoofd uitvoeren.

Exoskelet verhoogt productiviteit bij Hyundai

Het nieuwe exoskelet – de Vest Exoskeleton (VEX) heeft als doel de vermoeidheid bij de gebruiker te verminderen. Daarnaast vergroot het de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de gewrichten te imiteren en te ondersteunen bij de activiteiten onder zware belasting.

Geen batterij nodig

Het exoskelet van Hyundai bevat als eerste ter wereld multi-axiale constructies, waarbij meervoudige draaipunten worden gecombineerd ter ondersteuning van de spieren. Dat vergroot de efficiency. Ook nieuw is dat het exoskelet geen accu nodig heeft. Mede daardoor is het zo’n 22 tot 42 procent lichter dan soortgelijke producten. De VEX wordt gedragen als een rugzak; de gebruiker draagt het exoskelet met schouderbanden op de rug en maakt hem vast met gespen over borst en buik. De mate van ondersteuning is instelbaar op zes niveaus, tot 54 Newton.

Leestip: Demonstratie nieuwe roboticatoepassingen in fieldlab RoboHouse

Toename productiviteit

De VEX is bedoeld voor productiemedewerkers die hun werk vooral boven het hoofd doen, onder wie medewerkers die bijvoorbeeld onderdelen monteren aan de onderzijde van auto’s, zoals remslangen en uitlaten. Tijdens de ontwikkeling werd de VEX als proef gedurende tien maanden ingezet in twee Hyundai-fabrieken in de Verenigde Staten. Dat was een groot succes: de VEX ondersteunde de productiemedewerkers effectief en hun productiviteit nam toe.
In beide fabrieken maken productiemedewerkers inmiddels standaard gebruik van de VEX. Hyundai overweegt nu het vest ook in zijn andere fabrieken wereldwijd te gebruiken en verwacht het gerobotiseerde exoskelet tegen het eind van dit jaar op de markt te brengen voor toepassing in andere industrieën.

Ook Ford past exoskeletten toe in haar fabrieken. Lees meer hierover in het artikel Mens en machine worden één: Gebruik 100 exoskeletten bij Ford-productie

Toekomst van draagbare robotica

Volgens de in Duitsland gevestigde International Federation of Robotics (IFR) groeit de internationale industrie van draagbare robotica met zo’n 14 procent per jaar – en die groei neemt toe. In 2021 zullen naar verwachting wereldwijd al ongeveer 630.000 robots voor commercieel gebruik zijn verkocht, de meeste daarvan aan de auto-industrie. In 2017 zijn 126.000 robots geleverd aan autofabrieken, 33 procent van het totaal.

 

 

Reageer op dit artikel