nieuws

Fieldlab Flexible Manufacturing geopend: naar kleine serieproductie tegen massaproductiekosten

Manufacturing

Op de Brainport Industries Campus opende het Fieldlab Flexible Manufacturing begin september haar deuren. In dit Fieldlab wordt geëxperimenteerd met robots en andere vormen van productieautomatisering om zo een Flexible Manufacturing System voor kleine productieseries rendabel te maken.

Fieldlab Flexible Manufacturing geopend: naar kleine serieproductie tegen massaproductiekosten

Door de toenemende eisen van afnemers moeten fabrikanten van high-tech producten steeds vaker verschillende en complexe producten, met laag volume, tegen zo laag mogelijke kosten produceren. Dat is de grote uitdaging, waarvoor fieldlab Flexible Manufacturing oplossingen ontwikkelt.

In het Fieldlab Flexible Manufacturing werken meer dan twintig bedrijven en kennisinstellingen samen. Ze demonstreren de mogelijkheden die digitalisering en robotisering bieden voor het kwalitatief en hoogwaardig uitvoeren van kleine serieproductie, tegen massaproductie kosten. Dit gebeurt aan de hand van een aantal geïntegreerde demonstratieprojecten. Denk aan mens-robot samenwerking, zelflerende assemblagelijnen, flexible handling, leidend tot een volledig geautomatiseerde uitvoering van taken, en bin picking, gericht op het door een robot foutvrij picken en oriënteren van onderdelen in het productieproces.

Leestip: Smart Industry: Waar staat Nederland ten opzichte van de rest van Europa?

“De Nederlandse industrie produceert componenten en producten in kleine series en vaak in een zéér gevarieerde mix aan uitvoeringen. Daardoor is geautomatiseerde fabricage kostbaar en vraagt het veel programmeertijd. Onder andere door de tijd voor het opnieuw programmeren van robots terug te brengen kan automatisering van de productie ook voor kleine series rendabel zijn“, aldus John Blankendaal. “In dit Fieldlab demonstreren we dat aan de hand van een aantal robot-opstellingen die zijn ontwikkeld voor de specifieke vraagstukken uit deze industrie. Bedrijven zijn dan ook meer dan welkom om zich in het Fieldlab hierover te laten informeren.”

Door de Smart Industry Fieldlab status levert Flexible Manufacturing een bijdrage aan het Smart Industry netwerk, betrekt het nieuwe ondernemers en werkt het samen met andere Fieldlabs. Daarnaast krijgt de Smart Industry Hub Zuid, waarin het Fieldlab gevestigd is, hierdoor ook steeds meer zichtbaarheid en organisatie.

 

Reageer op dit artikel