nieuws

Boessenkool levert vacuümbuizen voor deeltjesversneller CERN

Manufacturing

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo is een specialistische en innovatieve machinefabriek waar metalen producten en machines worden gemaakt van groot formaat met extreme precisie. Het bedrijf heeft onlangs een miljoenenorder binnengehaald.

Boessenkool levert vacuümbuizen voor deeltjesversneller CERN
Directeur-eigenaar Eelco Osse (Foto: Eric de Vries)

Onderzoeksinstituut CERN in Genève – wereldwijd bekend van de LHC, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld – heeft zijn grootste opdracht ooit voor de Nederlandse industrie uitbesteed aan machinefabriek Boessenkool in Almelo. Voor Boessenkool betekent deze prestigieuze order met ruim 2 miljoen euro de grootste opdracht uit haar 117-jarige bestaan. Het betreft de levering van bijna 335 meter ‘vacuum vessels’, oftewel vacuümbuizen, voor de LHC.

Ultra Hoog Vacuüm

Het gaat om de productie van 38 vacuum vessels van 5 tot 12 meter lengte per stuk, die geschikt zijn voor UHV, Ultra Hoog Vacuüm. De vlakken en aansluitingen van deze vacuum vessels moeten zeer nauwkeurig bewerkt worden om te bereiken dat de elektronen in een uiterst nauwkeurige rechte baan versneld worden en dat vacuümdichtheid wordt gegarandeerd. Deze opdracht voor CERN heeft een totale doorlooptijd van 2,5 jaar. Voor directeur-eigenaar Eelco Osse betekent deze opdracht veel: “CERN is al jaren klant van ons en blijkbaar tot hun tevredenheid. Voor ons betekent deze nieuwe, grote opdracht een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn. Want het is nogal wat om een belangrijk aandeel te leveren aan het onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde voor dit toonaangevende wetenschappelijke instituut.’

Onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde

Voor directeur-eigenaar Eelco Osse betekent deze opdracht veel: “CERN is al jaren klant van ons en blijkbaar tot hun tevredenheid. Voor ons betekent deze nieuwe, grote opdracht een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn. Want het is nogal wat om een belangrijk aandeel te leveren aan het onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde voor dit toonaangevende wetenschappelijke instituut. Het toont weer aan dat wij tot veel in staat zijn en dat heeft natuurlijk te maken met de hoge mate van vakmanschap van de medewerkers bij Boessenkool. Hun kennis, ervaring en zeker ook lef zijn onontbeerlijk om opdrachten als deze binnen te halen en uit te voeren.”
Bron: OEM group

Reageer op dit artikel