nieuws

Flexible Manufacturing project Ramlab krijgt vervolg

Manufacturing

Samen met acht partners onderzocht fieldlab Ramlab de mogelijkheid van flexible manufacturing voor 3D-metaalprinten Het Smitzh kiemproject verliep dusdanig succesvol dat het nu een vervolg krijgt.

Flexible Manufacturing project Ramlab krijgt vervolg

Flexible Manufacturing maakt het mogelijk met een zekere mate van flexibiliteit op (on)voorspelbare veranderingen te reageren. Deze techniek is interessant voor de productie van kleine series en enkelstuks. Als je kleinschalig produceert, kun je je immers geen fouten, vertragingen en afval veroorloven. Samen met acht partners onderzocht fieldlab Ramlab deze nieuwe manier van produceren voor 3D-metaalprinten. Het fieldlab helpt bedrijven die zelf metaalproducten willen 3D-printen met het vinden van de juiste apparatuur en instellingen door gezamenlijke projecten en het printen van proefstukken. Acht Ramlab partners (Shell, Man Energy Solutions, Ahrenkiel Steamship, voestalpine, Linde, Allseas, Element en VandeGrijp) deelden vorig jaar dezelfde onderzoeksbehoefte: meer inzicht in of en hoe zij deze nieuwe techniek kunnen toepassen in hun eigen productieomgeving. Om het project te versnellen, kregen zij hiervoor vanuit Smitzh financiële ondersteuning (kiemprojectregeling). Het fieldlab kan de opgebouwde kennis immers goed gebruiken om andere maakbedrijven te adviseren over de haalbaarheid van 3D-metaalprinten voor hun producten.

Onderzoeksvragen

Deze zomer is het project dat ongeveer een jaar duurde afgerond. Tijdens het project stonden de volgende onderzoeksvragen centraal: Kunnen we een monitoring en control applicatie ontwikkelen? en Is het mogelijk om met meerdere materialen tegelijk te werken en wat zijn daarvoor de parameters?

Monitoring en control applicatie

In het project is een allereerste stap gemaakt in de softwareontwikkeling van een dergelijke monitoring en control applicatie. De 3D-printer moet hiervoor worden uitgerust met allerlei camera’s en sensoren die bijvoorbeeld de temperatuur of kwaliteit van het lasblad meten en realtime zichtbaar maken in een gebruikersapplicatie.

Met meerdere materialen 3D-printen

In dit project werd ook onderzocht of en hoe je met meerdere materialen één product kunt printen. Je wilt misschien sommige delen hol maken en enkel een laagje aan de buitenzijde voorzien van een corrosiebestendige coating. Samen met onderzoekers van de TUDelft heeft het fieldlab een eerste stap gemaakt in het in kaart brengen van ideale parameters. Dit om de kwaliteit van producten te garanderen die bijvoorbeeld corrosie-, slijtage- of hittebestendig zijn of waarvan het materiaal heel duur is, gepolijst moet worden om goed op andere onderdelen aan de sluiten of juist heel licht moet zijn om te kunnen functioneren.
Er werden diverse muurtjes geprint van verschillende combinaties van materialen. Onderzoekers van de TUDelft hebben deze doormidden gezaagd en microscopisch onderzocht. Vervolgens experimenteerden ze met onder andere zoutbaden om te komen tot betere inzichten.  Dit heeft geleid tot de eerste inzichten over de juiste parameters als je materialen samenvoegt tijdens het printen.

Vervolgstappen onderzoek Flexible Manufacturing

De acht partners die deelnamen aan dit project zijn zeer tevreden over de resultaten en zien graag een vervolg van het onderzoek. De monitoring en control applicatie kan dan van bètaversie naar een 1.0 versie worden doorontwikkeld. In het multimaterialen-onderzoek kunnen er nog meer parameters aan de database worden toegevoegd.
Vanuit Smitzh is er financiering beschikbaar om ook dit vervolgproject te ondersteunen.

Reageer op dit artikel