nieuws

Auto op mierenzuur

R&D

Een auto bouwen die rijdt op mierenzuur. Dat is de ambitie van Team FAST, een multidisciplinair studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team heeft inmiddels de eerste, concrete stap gezet met de presentatie van een schaalmodel van één meter groot dat eigenhandig rijdt op mierenzuur.

Auto op mierenzuur
De Formauto Junior, een schaalmodel rijdend op mierenzuur. (foto: TU/e, Bart van Overbeeke)

Mierenzuur – zo genoemd omdat mieren en andere insecten het kunnen produceren – biedt de mogelijkheid om waterstof eenvoudig op te slaan. Met een chemische reactie, vorig jaar door TU/e-onderzoekers ontdekt, kan waterstof met CO2 bliksemsnel worden omgezet in mierenzuur, en andersom. Dankzij het vloeibare karakter van mierenzuur kun je waterstof dus gemakkelijk en goedkoop vervoeren. Een auto op mierenzuur heeft daarom meerdere voordelen ten opzichte van bestaande waterstof- en elektrische auto’s.
Met het gebruik van mierenzuur als brandstof hoopt Team FAST de sterke punten van elektrische en waterstofauto’s te combineren, maar dan zónder de nadelen. Elektrische auto’s zijn afhankelijk van batterijen, en hebben daardoor een beperkt bereik. Met waterstof kan een elektrische auto langer doorrijden op één tank, maar waterstof heeft als nadeel dat het vervoer en opslag ervan duur is en dat het onder hoge druk moet worden vervoerd.
Het team wil in 2017 ’s werelds eerste auto hebben die rijdt op mierenzuur. Dat doen ze door een bestaande waterstofauto om te bouwen.

Reageer op dit artikel