nieuws

Tata Steel zet in op kunstmatige intelligentie

R&D

Tata Steel zet in op het creëren van staal met een hogere toegevoegde waarde voor zijn klanten door het inzetten van kunstmatige intelligentie oftewel artificial intelligence. Het heeft daarvoor op het Amsterdam Science Park een vestiging geopend. Op deze locatie in Amsterdam gaan onderzoekers van Tata Steel samenwerken met innovatieve, hightech start-ups om via digitale innovaties als kunstmatige intelligentie nieuwe technieken te ontwikkelen en implementeren om nog hogere kwaliteiten staal te kunnen maken.

Tata Steel zet in op kunstmatige intelligentie
Tata Steel wil staal creëren met een hogere toegevoegde waarde door het inzetten van artificial intelligence. (foto: Tata Steel)

Inmiddels is een project gestart met het aldaar gevestigde bedrijf Scyfer, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, gericht op het verbeteren van inspectietechnieken voor de oppervlaktekwaliteit van staal.
‘Exclusief voor Tata Steel ontwikkelt Scyfer zelflerende algoritmes, die enorme hoeveelheden complexe data met miljoenen variabelen analyseren en daar patronen in herkennen’, aldus Max Welling, oprichter van Scyfer en hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld op een rol staal van twee kilometer lengte tot op de vierkante millimeter nauwkeurig vaststellen wat de oppervlaktekwaliteit is en hoe die zich verhoudt tot de wensen van de klant. Dit wordt een game changer binnen de staalindustrie en een katalysator voor hightech innovatie’, aldus Welling.

Reageer op dit artikel