nieuws

Baanbrekende laser opent nieuwe deuren voor industrie

R&D

ECN heeft een laseropstelling gecreëerd die industriële toepassingen en bewerkingen van materialen mogelijk maakt die voorheen onmogelijk waren. Zo kunnen met de laser moeilijk bewerkbare materialen als keramiek worden bewerkt, kunnen zonnecellen met een hoger rendement worden geproduceerd en kan medische apparatuur waterafstotend worden gemaakt, waardoor die langer steriel blijft. ECN stelt het nieuwe laserapparaat beschikbaar voor het bedrijfsleven.

Baanbrekende laser opent nieuwe deuren voor industrie
Opstelling laserapparatuur ECN (foto: ECN)

De pulstijden van de lasers variëren van een milliseconde tot een nanoseconde en zelfs een picoseconde. De golflengtes variëren van 10 micrometer tot 343 nanometer. Elke combinatie levert een andere laser en daarmee andere toepassingsmogelijkheden op. ‘We kunnen er dunne laagjes van 80 nanometer mee weghalen.’ Dat is duizend keer kleiner dan een haar. ‘We kunnen er gaatjes mee in een haar maken of in een luciferkop, zonder dat die ontbrandt. Het gaat zo snel dat het materiaal zelf het bij wijze van spreken niet doorheeft’,  zegt Martijn de Keijzer, de expert voor toepassing van lasers bij ECN. Met de laser kunnen dunne laagjes worden verwijderd op dunne-film zonnecellen, zodat ze een hoger rendement opleveren. Een ander voorbeeld van de mogelijkheden is dat deze in molybdeen folie van 50 micrometer gaatjes kan snijden met een diameter die net iets groter zijn dan een menselijke haar. De tussenliggende spijltjes zijn glad en braamvrij. Bij keramische walsrollen in de kartonindustrie kan de laser lokaal vormen in de wals schieten, waardoor minder wisselingen nodig zijn en de kosten van de assemblagelijn dalen. Volgens Martijn De Keijzer kan de nieuwe laser concurreren met andere industriële bewerkingen zoals etsen of chemische behandeling.

Reageer op dit artikel