nieuws

Delftse dubbeldekkerdrone met één propeller

R&D

Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe hybride drone ontwikkeld die opstijgt als een helikopter, negentig graden kantelt en verder vliegt als een vliegtuig. De drone gebruikt daarbij slechts één grote propeller, waardoor hij nauwelijks nog overbodige stuurvlakken aan boord heeft tijdens het vliegen. Het onbemande vliegtuigje, de ‘delftAcopter’, is daardoor geschikt voor bijvoorbeeld medische hulpverlening in moeilijk bereikbare gebieden.

Delftse dubbeldekkerdrone met één propeller
(foto: TU Delft)

De vernieuwing zit vooral in het gebruik van een staartloze dubbeldekker met slechts één helikopterpropeller, die tijdens het opstijgen, ‘hoveren’ en vliegen optimaal gebruikt wordt. Door dit ontwerp wordt opstijgen en landen in een moeilijk gebied veel eenvoudiger. Door het ontwerp kan de delftAcopter, met 1,5 meter spanwijdte, stil in de lucht blijven hangen en maximaal 100 km per uur vliegen. Hij heeft een bereik van ruim 60 kilometer. Daarnaast kan de lichte drone van ongeveer vier kilogram volledig elektrisch aangedreven gedurende een uur onafgebroken vliegen. Het vliegen gebeurt overigens volledig autonoom. De drone heeft daarvoor onder meer GPS en de nieuwste on-board vision technieken om bijvoorbeeld een landingsplek te kiezen. De drone is ontworpen om te worden ingezet bij medische hulpverlening in moeilijk bereikbare gebieden.

Reageer op dit artikel