nieuws

Doorbraak met nieuwe generatie robots

R&D

Industriële robots zullen op korte termijn inzetbaar en betaalbaar zijn voor kleinschalige productie dankzij het aansturingssysteem dat is ontwikkeld binnen het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband SInBot. De eerste tests zijn veelbelovend, blijkt uit promotieonderzoek van ir. Maarten Essers van de Universiteit Twente.

Doorbraak met nieuwe generatie robots

Promovendus Maarten Essers van de Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan naar de verbeterde aansturing van de industriële robotarm. De nieuwe generatie intelligent aangestuurde robots is in staat om snel en flexibel productietaken uit te voeren, wijst zijn onderzoek uit. In het nieuwe systeem worden verschillende robots niet topdown aangedreven, maar overleggen ze met elkaar wat ze doen. Daardoor zijn ze in staat om uiteindelijk zelfstandig taken toe te wijzen en uit te voeren, een zogenoemde heterarchische aanpak.
De nieuwe ontwerparchitectuur maakt robots veel flexibeler en makkelijker inzetbaar in een kleinere productieomgeving. ‘Fabrieken, vooral in het midden- en kleinbedrijf, gaan er de komende jaren anders uitzien’, voorspelt onderzoeker Essers. ‘Er zullen overal smart factories ontstaan waar kleinschalige productie volledig geautomatiseerd plaatsvindt met zelflerende slimme robots.’
Het onderzoek van Essers vond plaats binnen het project SInBot, waarin tien Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen werken aan een nieuw robotplatform. De partners zijn: Grunewald, Haake, Irmato, Luinstra, de Universiteit van Groningen, Stodt, Universiteit Twente, Westfälische Hochschule, Xsens en Incas3.

Reageer op dit artikel