nieuws

Grootschalig onderzoeksprogramma autonoom varen gestart

R&D

Roboat, het eerste grootschalige onderzoeksprogramma naar autonoom varen in de stad is gestart. Het vijfjarige programma in het kader van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solution wordt uitgevoerd door onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT), TUDelft en Universiteit Wageningen.

Grootschalig onderzoeksprogramma autonoom varen gestart

Binnen het onderzoeksprogramma waarvoor 25 miljoen euro is uitgetrokken, zal worden gekeken naar vervoer van mensen en goederen, maar ook naar bijvoorbeeld tijdelijke systemen om de vaart te reguleren, door het plaatsen van tijdelijke bruggen en stijgers. Professor Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van AMS: ‘Roboat opent de weg naar allerlei nieuwe toepassingen. Denk aan onderwaterrobots die ziektekiemen in het rioolwater in een vroeg stadium kunnen opsporen, of die drijvend afval efficiënter kunnen.’ De eerste prototypes worden volgend jaar verwacht.

Reageer op dit artikel