nieuws

Nieuw R&D-instituut voor fotonica

R&D

Door de gigantische groei van onder meer online video en mobiele data, dreigt het internet vast te lopen, qua capaciteit en qua stroomverbruik. Fotonische chips, die werken op basis van lichtsignalen in plaats van elektrische signalen, kunnen een oplossing bieden. Bedrijven en overheid in Amerika investeren daarom 600 miljoen dollar in de R&D. In Eindhoven, dat hierin wereldwijd voorop loopt is eind april het Institute for Photonic Integration van start gegaan, met als eerste doel: ervoor zorgen dat internet snel blijft en duurzamer wordt. 

Nieuw R&D-instituut voor fotonica

Datatransport verloopt al grotendeels via fotonica, via glasvezelkabels, waarin data met lichtsignalen wordt verstuurd. De verwerking van data, in de talloze netwerkknooppunten, gebeurt grotendeels nog elektronisch, met micro-elektronische chips. Die moeten vervangen worden door fotonische chips, omdat die veel zuiniger zijn én veel meer capaciteit hebben. Het Institute for Photonic Integration gaat deze chiptechnologie ontwikkelen.

Reageer op dit artikel