nieuws

Onderzoeksprogramma inkjettechnologie van start

R&D

Eind september werd op het hoofdkantoor van Océ in Venlo het officiële startsein gegeven voor een onderzoeksprogramma naar inkjet ter waarde van 6,3 miljoen euro. De kennis die dit oplevert, gaat gebruikt worden om nieuwe generaties Océ-printers te ontwikkelen. De resultaten kunnen ook worden gebruikt voor het ‘jetten’ van andere materialen dan inkt. High-speed jettechnologie kan in principe in digitale productietechnieken worden toegepast en dit zou een revolutie betekenen voor hoe wij dingen maken.

Onderzoeksprogramma inkjettechnologie van start
(foto: Océ)

Het programma, dat de naam Fundamental Fluid Dynamics Challenges in Inkjet Printing heeft gekregen, ook wel afgekort tot ‘FIP’, is een samenwerking tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Universiteit Twente (UT) en Océ. Het FIP-programma gaat zich richten op onderzoek naar complexe verschijnselen binnen de vloeistofdynamica, waaronder de interacties met de printkoppen en substraten. Het programma heeft een duur van zes jaar en vertegenwoordigt een investering van 6,3 miljoen euro. Er worden twaalf promotietrajecten en vier postdoctoraalstudies van twee jaar aan besteed en er zullen twee groepsleiders van FOM bij zijn betrokken. Océ levert de helft van het budget voor het programma aan. De andere helft wordt gefinancierd uit het Industrial Partnership Programme (IPP) van FOM en de Impulse-programma’s van de TU/e en UT.

Reageer op dit artikel