nieuws

STW en NXP investeren in nieuwe generatie chips

R&D

Samen met chipfabrikant NXP organiseert STW een onderzoeksprogramma dat het fundament moet leggen voor een nieuwe generatie communicatiechips. De chips maken de weg vrij voor 5G-technologie: een telecomnetwerk van de vijfde generatie. De samenwerking is vormgegeven in een Partnership-programma dat is opgezet om innovatie-knelpunten in het bedrijfsleven op te lossen.

STW en NXP investeren in nieuwe generatie chips

Mobiele informatiestromen vormen een integraal onderdeel van onze levensstijl. Tegenwoordig maken telecomnetwerken gebruik van technologie van de vierde generatie, oftewel 4G. Maar omdat de datahonger waarschijnlijk blijft toenemen, streeft de telecomsector ernaar om in het begin van het volgende decennium een 5G-netwerk in de lucht te brengen. In 2019 wordt op internationaal niveau besloten welke frequentieband daarvoor zal worden benut. Vervolgens is het aan de telecombedrijven om de bijbehorende technologie te ontwikkelen. Een van die bedrijven is chipfabrikant NXP. Deze voormalige halfgeleiderdivisie van Philips start samen met STW een Partnership-programma, met als doel de telecommunicatiechips te ontwikkelen die voor implementatie van 5G noodzakelijk zijn. Gezamenlijk investeren STW en NXP 3 miljoen euro in het programma. ‘5G is in feite een paraplu-begrip’, zegt systeemarchitect Marcel Geurts van NXP. ‘Het staat voor alle dingen die nog niet kunnen met 4G – zoals systemen die tien jaar op een batterij kunnen lopen, goedkope machine-tot-machine-communicatie en datapieken van tien gigabit per seconde. De daartoe benodigde draadloze chiptechnologie heet 5G millimeter wave (5Gmmwave) en is het onderwerp van dit Partnership tussen STW en NXP.’ Volgens Geurts bestaan de benodigde technologieën al wel, maar worden ze tot nu toe alleen gebruikt in de defensie-industrie en de astronomie. Om betaalbare data-abonnementen te kunnen aanbieden, moet de kostprijs ervan de komende jaren sterk dalen. Binnen het Partnership richt NXP zich speciaal op het ontwikkelen van betaalbare 5G-chips die hoge frequenties en datasnelheden weten te hanteren. Geurts: ‘Wat ons zeker gaat helpen, is dat er in Nederland veel expertise op dit gebied beschikbaar is, vanwege de defensie-industrie en ASTRON (Netherlands Institute for Radio Astronomy). Daarom is dit Partnership-programma voor ons zo nuttig. STW is in staat het aantal deelnemende aio’s te vergroten. We krijgen zo voor hetzelfde geld meer voor elkaar.’

Reageer op dit artikel