nieuws

Wereldprimeur: voetgangersbrug volledig van biocomposiet

R&D

Op de campus van de TU/e kan iedereen over een voetgangersbrug lopen die volledig van biocomposiet is gemaakt. Deze 14 meter lange ‘biobrug’ is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels, en is het resultaat van een samenwerking tussen een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven.

Wereldprimeur: voetgangersbrug volledig van biocomposiet

Vezels van hennep en vlas vormen de basis voor het brugmateriaal. Om het biocomposiet te ontwikkelen werden de vezels om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) geplakt. Vervolgens is met behulp van een vacuüm een biohars in de vezelpakketten gezogen, wat na uitharden de zeer sterke brugligger opleverde.
De bedoeling is dat de ‘biobrug’ een jaar blijft liggen. Achtentwintig sensoren in de brug zullen de doorbuiging gaan meten. ‘Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen’, aldus TU/e-onderzoeker en projectleider Rijk Blok. ‘Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van het biocomposiet over langere termijn.’
De brug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject ‘B3: Fully Bio-Based composite pedestrian Bridge’. Partners hierin waren TU/e (vakgroep Innovative Structural Design), TU Delft, composietbedrijf NPSP en het Center of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het project is mede gefinancierd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA).

Reageer op dit artikel