nieuws

TU/e mondiale nummer één in samenwerking innovatieve industrie

R&D

TU Eindhoven is de mondiale nummer één in de samenwerking met de meest innoverende bedrijven wereldwijd. Dat stelt Times Higher Education naar aanleiding van een onderzoek onder universiteiten en hun relatie met vernieuwende technologiebedrijven.

TU/e mondiale nummer één in samenwerking innovatieve industrie
(foto: TU/e)

TU/e heeft in totaal 1.316 wetenschappelijke publicaties geproduceerd in samenwerking met de top 25 companies uit de lijst van zogenaamde Global Innovators.
Times Higher wijst op het toegenomen belang voor universiteiten van goede relaties met het bedrijfsleven in de afgelopen decennia, naast de traditionele missie van onderwijs en onderzoek. De onderzoekers wijzen erop dat de TU/e bijna een kwart meer onderzoeken op haar naam heeft staan dan de nummer twee in de lijst, Harvard. Daar staat tegenover dat de citatie-impact van Harvard een stuk hoger is. Amerikaanse universiteiten domineren de lijst met vijftien noteringen. Nederland doet het overigens opvallend goed met vier noteringen, met de TU Delft (9e), Utrecht (20e) en de UvA (21e).

Wetenschappelijke publicaties
De ranglijst baseert zich op alle wetenschappelijke publicaties uit de periode tussen 1980 en nu via Clarivate Analytics (voorheen Thomson Reuters Intellectual Property & Science) . Veel van de hoog gerankte universiteiten bevinden zich in de nabijheid van bedrijven uit de Global Innovators of hebben een bijzondere link met een dergelijk bedrijf. Voor de TU Eindhoven geldt dat met name voor Philips en NXP, voor de universiteit van Tokyo (14e) zijn dat Hitachi en Sony en de University of Minnesota (6e) heeft nauwe banden met bedrijf 3M. Thales Group (Parijs) heeft dan weer een sterke link met de University Paris-Saclay (16e).

Reageer op dit artikel