nieuws

7,6 miljoen subsidie voor slimme industriële robots

R&D

Het Rosin-project, wat staat voor Robot Operating System-Industrial quality-assured robot software components heeft 7,6 miljoen Europese subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van open-source robot-software. De helft van het budget is beschikbaar voor (industriële) partijen die mee willen ontwikkelen aan toepassingen.

7,6 miljoen subsidie voor slimme industriële robots
(foto: ROSIN-project, http://rosin-project.eu)

The Rosin-project wordt gecoördineerd door de TUDelft. Andere partners in het project het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation (Duitsland), de IT University van Kopenhagen (Denemarken), de Fachhochschule Aachen (Duitsland), onderzoeksinstituut Tecnalia (Spanje) en ABB AB (Zweden).

Software
Het project onderzoekt en ontwikkelt onder meer software om robots te laten kijken, 3D-beelden te laten begrijpen en zelf te bedenken hoe ze snel en veilig kunnen bewegen. De geavanceerde wetenschappelijke algoritmes komen via de internationale ROS-gemeenschap gratis ter beschikking voor iedereen. De subgroep ‘ROS-Industrial’ maakt de software vervolgens geschikt voor betrouwbaar gebruik in de industrie.
Onderzoeker Gijs van der Hoorn van de TU Delft: ‘De helft van het ROSIN-projectbudget is gereserveerd voor derden. Elke groep van Europese partijen (zowel bedrijven als instellingen) kan zich melden met een goed idee voor een ‘Focused Technical Project’ of een nieuwe onderwijsactiviteit voor ROS-Industrial.’
Bron: TU Delft

Reageer op dit artikel