nieuws

‘Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger

R&D

De TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. Daardoor zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving, in principe automatisch te voorkomen.

‘Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger
'Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger (foto: TU Delft)

De robotarm, ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met een groot aantal partners, is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day. In dit project speelt veiligheid bij het samenwerken met robots een cruciale rol. Een mogelijke manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot, die de afstand tot objecten waarnemen. Daartoe heeft de Technische Universität München een ’huid’ van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact/botsingen met mensen vermijden.

Zelfkalibrerend

“Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier” zegt onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. ‘De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.’
De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.

Laatste prototype

De robotarm is nog in ontwikkeling; in september, bij de afsluiting van Factory in a Day, volgt het laatste prototype. Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop robotica-systeem. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners. TU Delft is penvoerder.

De robotarm is te zien bij het evenement RoboBusiness Europe dat van 19 tot en met 21 april 2017 plaatsvindt in Den Haag en Delft.
Bron: TU Delft

Meer info over het project is te zien in onderstaande video:

Reageer op dit artikel