nieuws

Auto van biocomposiet

R&D

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een auto gemaakt van biocomposiet. De auto ‘Lina’ is door het studententeam TU/ecomotive ontworpen en gebouwd. Bijzonder aan de auto is dat het chassis, carrosserie en het interieur van de auto volledig zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen.

Auto van biocomposiet
(foto: TU/ecomotive)

Het team wil laten zien dat de auto niet alleen zuinig is, maar ook is geproduceerd met oog op duurzaamheid. De superzuinige stadsauto is dankzij haar lage gewicht van zo’n 300 kilogram extreem efficiënt. De auto wordt onder andere RDW-gekeurd en is geschikt voor vier personen.

Samenstelling

TU/ecomotive maakt voor het chassis gebruik van een samenstelling van een bio-composiet en een bio-plastic. Het bio-plastic (PLA), wordt in honingraatstructuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden bio-composiet platen geplaatst. Dit bio-composiet is gemaakt op basis van vlas dat in Nederland wordt verbouwd. Het bio-composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.

 

Reageer op dit artikel