nieuws

Bespaar materiaal, energie en tijd bij metaalproductie

R&D

De temperatuur van dieptrekpersen heeft veel invloed op de snelheid waarmee kan worden geproduceerd en de kwaliteit van het product. Een Europees consortium, met onder meer Opel en Philips, onderzoekt welke invloed die temperatuur precies heeft en wil met die kennis het productieproces optimaliseren.

Bespaar materiaal, energie en tijd bij metaalproductie

Het idee dat wij het hier in Nederland moeten hebben van de diensteneconomie is inmiddels achterhaald. We moeten en kunnen hier dingen blijven maken, in fabrieken,  zegt Albert Konter, programma manager valorisatie bij het materialen-innovatie-instituut M2i uit Delft. ‘Maar dan moeten we slimmer gaan produceren. Kleinere batches, op maat gemaakt, gepersonaliseerd. Die slag kunnen we winnen.’
Maar dat heeft nogal wat consequenties voor het productieproces. Want als je, zoals op de conventionele manier, in bulk gaat produceren, is het niet erg als je de eerste paar honderd exemplaren moet weggooien omdat de machine nog niet op temperatuur is. Maar als je het hebt over batches van een paar duizend stuks, dan tikken dergelijke verliezen wel degelijk aan.

Consortium

In een internationaal project van INTERREG NWE werken dertien partners uit Nederland, Frankrijk, België, Duitsland en Zwitserland, samen aan de implementatie van voorspellende productiemodellen. Met één van deze modellen wil men minder materiaalverlies bij metaalproductie bewerkstelligen. De temperatuur van dieptrekpersen heeft veel invloed op de snelheid waarmee kan worden geproduceerd en de kwaliteit van het product. Het consortium, met onder meer Opel en Philips, onderzoekt welke invloed die temperatuur precies heeft en wil met die kennis het productieproces optimaliseren.
Meer over dit onderwerp is te lezen in PT Industrieel Management 7-8 (verschijningsdatum 26 september).

Ter nagedachtenis aan de onlangs onverwachts overleden Albert Konter, modelleerexpert en valorisatie manager bij M2i.

Het volledige artikel lezen? Vul hier uw gegevens in en ontvang de pdf van het volledige artikel in uw mailbox. 

Reageer op dit artikel