nieuws

Onderzoek naar 3D-metaalgeprinte vliegtuigonderdelen

R&D

In Twente gaat groot onderzoek worden gedaan naar 3D-metaalgeprinte onderdelen voor de luchtvaartindustrie.

Onderzoek naar 3D-metaalgeprinte vliegtuigonderdelen

Het onderzoek wordt gedaan door het Fraunhofer Project Center at the University of Twente (FPC@UT) en het Almelose bedrijf Aeronamic. CEO Steffen de Vries van Aeronamic licht het project toe. “In de wereldwijde luchtvaartindustrie is er een permanente zoektocht naar nieuwe productietechnologie voor de fabricage van complexe onderdelen. Ook wij investeren daar flink in en worden daartoe uitgedaagd door onze klanten zoals Honeywell en United Technologies. Als het lukt om de precisie-onderdelen die wij maken op een meer innoverende wijze te vervaardigen, dan biedt dit grote kansen voor ons en andere bedrijven die momenteel afhankelijk zijn van kostbare gegoten halffabrikaten. Een vorm dus van reshoring door industriële innovatie”.

Technology Base Twente

De luchtvaartindustrie staat bekend om zijn strenge kwaliteitsnormen. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ervaringen met het 3D-metaalprinten die wij in dit project op gaan doen, ook in andere eindmarkten voor complexe metalen onderdelen van pas komen. Veel bedrijven in Twente leveren dergelijke producten. Daarom werken we samen met de onderzoeksgroep van het Fraunhofer Project Center, zodat de opgedane kennis breed verspreid wordt naar andere bedrijven met hun eigen eindmarkten. In de loop van het project brengen we de proefopstelling onder op de Technology Base”, aldus De Vries.

Joint Strike Fighter

Aeronamic is één van de Nederlandse bedrijven die orders verworven heeft voor systemen en onderdelen voor de Joint Strike Fighter, de nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen. Aeronamic produceert de startmotor voor dit gevechtsvliegtuig.

Reageer op dit artikel