nieuws

Wetenschappers zetten belangrijke stap met zelfvouwende voorwerpen

R&D

Onderzoekers aan de TU Delft hebben met behulp van origami en 3D-printing platte structuren gemaakt die zichzelf tot driedimensionale constructies kunnen vouwen (bijvoorbeeld een tulp). De constructies kunnen zichzelf volgens een vooraf geplande volgorde opbouwen, zodat sommige delen eerder samentrekken dan andere. Normaal gesproken werden hiervoor dure printers en speciale materialen gebruikt. Maar de onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarvoor alleen een normale 3D-printer nodig is, en printmateriaal dat overal verkrijgbaar is. Dit onderzoek kan nuttig zijn voor geprinte elektronica.

Wetenschappers zetten belangrijke stap met zelfvouwende voorwerpen
(foto: TU Delft)

Amir Zadpoor van de TU Delft samen met een team erin geslaagd om tijdens het 3D-printen materiaal op bepaalde plekken uit te rekken. ‘Het uitrekken wordt in het materiaal als geheugen opgeslagen’, legt promovendus Teunis van Manen uit. ‘Wanneer de temperatuur wordt verhoogd, wordt het geheugen geactiveerd en wil het materiaal terugkeren in de oorspronkelijke toestand.’ Door ook de dikte en de rangschikking van de vezels in het materiaal af te wisselen, wisten de onderzoekers tweedimensionale structuren te maken die sequentieel van vorm veranderen.

Geprinte elektronica en shapeshifting

Deze gecombineerde aanpak van origami en 3D-printen kan nuttig zijn voor geprinte elektronica. ‘Met deze techniek zou geprinte 2D-elektronica in een 3D-vorm kunnen worden verwerkt.’
Zadpoor ziet ook een toekomst voor zich waarin je bij IKEA een 2D-plaat kunt kopen. Thuis pak je deze uit en pas je een bepaalde prikkel toe, waarna de plaat vanzelf een gebruiksklaar meubelstuk wordt. Zadpoor: ‘Shapeshifting kan veel bestaande 2D-werelden omvormen tot 3D-werelden. Er hebben zich al partijen bij ons gemeld die interesse hebben om ermee te werken.’
Meer informatie bij TU Delft

Reageer op dit artikel