nieuws

Robots kunnen zichzelf herstellen

R&D

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt al enige tijd onderzoek verricht naar soft robots. Omdat de zachte materialen gevoelig zijn voor schade, hebben de onderzoekers een methode ontwikkeld waarmee soft robots beschadigingen zelf volledig kunnen herstellen.

Robots kunnen zichzelf herstellen

Soft robots worden gebruikt om delicate en malse voorwerpen te grijpen in bijvoorbeeld de voedselindustrie. Omdat ze uit zachte materialen bestaan, kunnen soft robots taken verrichten in een afwisselende werkomgeving, waarbij ze veilig contact met mensen garanderen. De zachte materialen maakt ze echter ook gevoelig voor schade door scherpe voorwerpen of overmatige druk. Eens beschadigd, moeten componenten vervangen worden of belandt de robot bij het vuil.

Beschadigingen herstellen

In een Europees ERC-project aan de VUB stellen wetenschappers een methode voor waarmee soft robots zulke beschadigingen zelf volledig kunnen herstellen. Ze bouwen soft robots geheel uit rubberachtige polymeren met een ingebouwde helende capaciteit. Na beschadiging keren deze materialen eerst terug naar hun oorspronkelijke vorm, om vervolgens volledig te herstellen. Dit principe werd toegepast in drie zelfherstellende robotonderdelen: een grijper, een robothand en een kunstmatige spier. Deze veerkrachtige, op luchtdruk werkende onderdelen werden gecontroleerd beschadigd om te testen of het wetenschappelijke principe ook in de praktijk werkt. De resultaten waren zeer bevredigend: realistische schade kon volledig worden hersteld, zonder zwakke plekken achter te laten. Na herstel konden de prototypes hun taken weer volledig opnemen.
“De uitkomsten van het onderzoek bieden mooie perspectieven”, zegt prof. Bram Vanderborght van Brubotics en Flanders Make. “Robots kunnen niet alleen lichter en veiliger worden gemaakt, maar kunnen straks ook langer zelfstandig werken zonder telkens gerepareerd te moeten worden.“

Reageer op dit artikel