nieuws

Proton Ventures en TU Delft bundelen krachten in Battolyser

R&D

Proton Ventures en de TU Delft hebben hun krachten gebundeld met de oprichting van Battolyser B.V. Doel van de samenwerking is om verder onderzoek te doen naar de nieuw ontwikkelde battolyser-technologie. Na de onderzoeksfase willen de partijen een pilot project opstarten waarbij een demonstratie-unit gebouwd wordt met een battolyser.

Proton Ventures en TU Delft bundelen krachten in Battolyser
Bron: TU Delft

De onderzoeksgroep van prof. dr. F.M. (Fokko) Mulder van de faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de TU Delft heeft de battolyser-technologie ontwikkeld. De Battolyser is een nieuwe technologie die elektriciteitsopslag combineert met de batterijfunctie van elektroden. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, wordt de battolyser een efficiënte elektrolyser die waterstof en zuurstof produceert.

Duurzame opslag van elektriciteit en omzetting in waterstof

Volgens Battolyser B.V gaat de innovatieve battolyser een centrale rol spelen in de  duurzame opslag van elektriciteit en de omzetting in waterstof, zowel in Nederland als in het buitenland.
Prof. dr. F.M. (Fokko) Mulder, adviseur van Battolyser B.V. legt uit: “Dat komt doordat de Battolyser wat betreft batterij- en elektrolyse-eigenschappen, de competitie aan kan met onafhankelijke batterij en elektrolyser-systemen op het gebied van: gebruik van veel voorkomende materialen, levensduur, energie efficiëntie en kosten. De bestaande batterij- en elektrolyse oplossingen gebruiken immers minder goed beschikbare materialen zoals lithium, cobalt en zeldzame edelmetalen zoals platina en iridium. De potentie van de Battolyser technologie is daarmee dat deze op wereldschaal inzetbaar is in vele GW/GWh installaties daar waar opwekkingscapaciteit van groene stroom wordt gerealiseerd van een dergelijke omvang.”

Meer info bij TU Delft

Reageer op dit artikel