nieuws

Lancering nationaal Innovation Center for artificiële intelligentie

R&D

Wetenschap en bedrijfsleven in Nederland gaan samenwerken in een nationaal initiatief op het gebied van artificiële intelligentie. Eind april werd het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) op het Amsterdam Science Park gelanceerd.

Lancering nationaal Innovation Center for artificiële intelligentie

ICAI is gericht op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van industrie-labs met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Het wordt  gehuisvest in een nieuw co-creatiegebouw waar onderwijs, onderzoek en samenwerkingen met bedrijfsleven en maatschappelijke partners samenkomen.

 

Maatschappelijk verantwoorde algoritmes

Het eerste lab binnen ICAI is een samenwerking met Ahold Delhaize. In het gezamenlijke industrie-lab van ICAI en Ahold Delhaize, het AIRLab, zullen zeven promovendi onder andere onderzoek gaan doen naar maatschappelijk verantwoorde algoritmes voor het doen van aanbevelingen voor consumenten en naar transparante AI-technologie voor het managen van goederenstromen. De onderzoeken zullen plaatsvinden bij Albert Heijn en bol.com, merken van Ahold Delhaize. Daarnaast zal binnen het AIRLab breed worden ingezet op trajecten voor talentontwikkeling.

Noodzaak inzet innovatie door AI

Wereldwijd trekt AI investeringen aan. Nederland heeft een lange traditie in AI-onderwijs, op alle niveaus van bachelor- en masteropleidingen tot PhD. Maarten de Rijke, directeur van ICAI en hoogleraar information retrieval aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Nederland moet blijvend inzetten op innovatie door AI, vooral door talent aan te trekken, op te leiden en vast te houden, en door dit talent aan het bedrijfsleven te verbinden. Dit is de missie van ICAI’.

Reageer op dit artikel