nieuws

Vliegen er in de toekomst onbemande cargovliegtuigen?

R&D

Het innovatiecentrum XLCargoDrones is gelanceerd. De Universiteit Twente, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Hogeschool van Amsterdam bundelen binnen het centrum hun krachten op het gebied van onbemande vliegtuigen voor vrachtvervoer.

Vliegen er in de toekomst onbemande cargovliegtuigen?
Foto: Ampyx

De focus ligt daarbij op de belangrijkste voorwaarden voor het ontwikkelen en introduceren van onbemande cargovliegtuigen. De drie instituten zetten een gezamenlijke onderzoeksagenda op, waarin alle mogelijke aspecten aan bod komen: van maatschappelijke vraagstukken tot logistieke kansen en technologische ontwerpvraagstukken. De onderzoeksagenda voor de komende jaren richt zich onder andere op het ontwerpen van business cases voor onbemand goederentransport door de lucht, wet- en regelgeving specifiek voor onbemand goederentransport door de lucht, mogelijke effecten op mobiliteit, en het optimaliseren van de configuratie van onbemande vliegtuigen specifiek voor goederentransport.
Hans Heerkens, assistant professor aan de Universiteit Twente en voorzitter van het Platform Unmanned Cargo Aircraft: “Onbemande vliegtuigen bieden veel kansen, maar het lijkt er op dat iedereen op elkaar wacht. Door het versterken van onze kennispositie hopen we besluitvormingsprocessen rond investeringen en beleid beter te kunnen bedienen, om op die manier te ondersteunen dat fabrikanten, dienstverleners en overheden stappen kunnen maken in de verwezenlijking van onbemand goedentransport door de lucht.”

 

Reageer op dit artikel