nieuws

Metaalbrandstof maakt brouwerij Swinkels duurzamer

R&D

Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria NV) gaat het brouwproces verduurzamen door gebruik te maken van metaalpoeder als duurzame brandstof. Doel is om hiermee stoom te produceren. De installatie om metaalpoeder om te zetten werd gebouwd door studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven, engineeringbedrijven en Metalot. Naar verwachting is de installatie in juli functioneel.

Metaalbrandstof maakt brouwerij Swinkels duurzamer
Testopstelling van brandend ijzerpoeder Foto: Bart van Overbeeke.

De energie gebruiken die vrijkomt bij het verbranden van metaal. Dat is het doel van het systeem dat studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven hebben ontworpen. Net als aardolie en kolen bevat metaalpoeder energie en kan het worden verbrand . Het restproduct is in dit geval geen koolstofdioxide (CO2), maar metaaloxide (roestpoeder). De vrijgekomen energie, kan worden gebruikt voor het opwekken van stoom. De stoom kan in industriële processen worden gebruikt of om stoomturbines voor elektriciteit  aan te drijven.
De kringloop wordt op deze manier gesloten. Restpoeder is eenvoudig af te vangen en kan worden ‘geregenereerd’ tot schoon metaalpoeder.

IJzerpoeder als ideale energiedrager

De keuze van ijzer als energiedrager heeft verschillende voordelen. Het is goedkoop, het heeft een grote energiedichtheid, is ruim voorradig, geschikt voor transport, en het houdt de opgeslagen energie vrijwel permanent vast. Door de hoge temperatuur waarbij het ijzerpoeder kan worden verbrand, is het ook erg geschikt voor toepassing in industriële processen.

Circulair proces – regenererenroestpoeder tot ijzerpoeder

Na verbranding van het metaal, blijft metaaloxide of roestpoeder over. Deze kan worden geregeneerd tot schoon ijzerpoeder. De staalindustrie heeft veel ervaring met dit proces. Het maken van ijzer uit ijzererts lijkt erg veel op het produceren van ijzer uit roestpoeder:

Swinkels Family Brewers wil duurzamer bierbrouwen

Swinkels Family Brewers wil met deze duurzame innovatieve technologie hun brouwproces minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. De installatie die bij de bierbrouwer wordt geplaatst, zal stoom leveren aan het stoomnetwerk van Swinkels, goed zijn ongeveer 100 kW, ( het vermogen van de cv-ketels van 5 huishoudens).
Het doel van dit project is vooral het aantonen van de potentie van de installatie, met het oog op verder onderzoek naar de technologie.

In juli functioneel

Het systeem wordt mogelijk gemaakt door een financiering van 2,4 miljoen euro, waarvan 1 miljoen van de provincie Noord-Brabant, en een samenwerking met verschillende industriële partijen. De installatie moet functioneel zijn in juli dit jaar.

Bron: TU/e

Reageer op dit artikel